Mr. Bean földbe döngölte az ókori harcosokat

Vágólapra másolva!
A Mr. Bean-féle komédia letaszította trónjukról a spártai harcosokat, de az első negyedév eredményét közös erővel sem menthették meg: 11,4%-kal kevesebben mentek moziba az idei év első három hónapjában, mint tavaly ugyanekkor.
Vágólapra másolva!

Március hónapban 29 ezer potenciális fizetővendég maradt távol a mozipénztáraktól a tavalyi márciushoz képest, így 2007 első negyedéve 11,4%-os visszaesést mutat nézőszámban és 0,8 százalékost bevételben 2006 hasonló időszakához képest.

Pedig olyan hagyományos nagyágyúk próbálják a helyzet drámaiságát enyhíteni, mint Rowan Atkinson, aki Mr. Bean nyaral című bohózatával Xerxész csapatait megszégyenítő vehemenciával fosztotta meg a hős spártaiakat múlt héten győzedelmesen elfoglalt trónjuktól. 10 évvel a Bean, az igazi katasztrófafilm (56 226) hazai diadalmenete után (félmillió néző országosan), az angol komikus most ismét kasszát robbantott. A Mr. Bean nyaral 30 257 nézővel az esztendő második legdinamikusabb rajtját ügyetlenkedte össze, akkorát, amilyet a forgalmazó (UIP Duna) utoljára háromnegyed éve tapasztalt a Szakíts, ha bírsz (32 626) indulásakor.

Szász János Ópium - egy elmebeteg nő naplója című díjnyertes dolgozata úgy kábított egyetlen hétvége alatt 3374 nézőt, hogy csak tátottuk a szánkat. A Woyzeck és a Witman fiúk (1142) rendezőjére majd annyian voltak kíváncsiak a premier víkenden, mint a Fehér tenyér-re (4084) egy éve, pedig az Ópium-ot gyakorlatilag két hónapja, a Filmszemle óta, ha szűken is, de folyamatosan játsszák a mozik. Ha a Csáth Géza műveiből készült adaptációnak kitart a lendülete, akár 20-25 ezer néző is születhet a fővárosban és 30-35 országosan, és ez tényleg figyelemreméltó eredmény lenne.

Csaknem kétszer annyi kópián fele annyi nézőt termett a honi filmgyártás egyik gerillaakciója, a Buhera mátrix című trash-komédia, amely 188 vetítésen 1980 érdeklődőt vonzott penetráns kihasználtság mellett. (10 néző vetítésenként!) Többet érdemelt volna Ray "Lantana" Lawrence kiváló új munkája, a Vízbe fojtott bűnök, amely 322 eladott jeggyel csak könyöröghet a moziknak, hogy a következő hetekben is műsorukon tartsák.

Boogieman
Odeon