Az ügynök és a szépségverseny

Vágólapra másolva!
Az eheti négy filmbemutató mindegyike elsőfilmes rendező munkája, de ezt leszámítva teljesen különbözők: érzelmes ügynöksztori az NDK-ban, aranyos családi roadmovie az Egyesült Államokban, számítógépes animációval megelevenedő gyerekfantázia és egy gyilkossági rejtély Hollywood aranykorából.
Vágólapra másolva!

Das Leben der Anderen - 2006
Előzetes | Honlap | Hol/Mikor játsszák

Forrás: [origo]

Miről szól? A nyolcvanas években vagyunk Kelet-Berlinben. Wiesler százados, a Stasi egyik kiváló ügynöke azt a megbízást kapja, hogy tartsa megfigyelés alatt a sikeres művészpárt, Georg Dreyman írót és Christa-Maria Sieland színésznőt.

Ki a rendező? Ez Florian Henckel von Donnersmarck első nagyjátékfilmje.

Kik a szereplők? Wieslert Ulrich Mühe kelti életre, aki Európa Filmdíjat kapott alakításáért, az írót Sebastian Koch játssza - korábban mindkettőjüket láthattuk az Ámen című filmben. A színésznőt Martina Gedeck formálja meg, aki a Bella Martha főszereplője volt.

Kinek ajánljuk? Szép film, amely érdekes lehet azoknak is, akik emlékeznek még erre a korszakra és azoknak is, akik túl fiatalok hozzá, hogy emlékezzenek rá.

Mit mondunk még a filmről? Megint valami, ami a németek kegyetlen önkritikáját igazolja: egy újabb film, mely a múlttal néz szembe. Most már nem a náci-múlttal, abból az utóbbi években volt elég, hanem az NDK-történelemmel, amit még csak vicces-felszínesen dolgoztak fel (Good Bye, Lenin!). A mások élete erénye azonban korántsem csak annyi, hogy őszinte és hiteles. Ennél többet tud: jó film, sokáig nem hagy nyugodni. Olvasd el kritikánkat!