Clint Eastwoodra nemet mondtak a rendezők

Vágólapra másolva!
Az amerikai rendezők céhe nem jelölte a legjobb rendezés díjára Eastwood második világháborús drámáit, és ezzel szertefoszlani látszanak a színész-rendező idei Oscar-reményei.
Vágólapra másolva!

Az amerikai rendezők céhe (Directors Guild of America, DGA) nyilvánosságra hozta idei rendezői díjuk öt jelöltjét. A február 3-án kiosztásra kerülő díj jelentősége az önmagában is rangos szakmai elismerés mellett abban áll, hogy a legtöbb esetben előrejelzi, hogy melyik alkotó nyeri el a legjobb rendezés Oscar-díját. Az elmúlt 58 évből 52-ben ugyanaz kapta a DGA díját és az Oscart, így tavaly is, amikor mindkét díjkiosztón Ang Lee-t részesítették elismerésben a Brokeback Mountain-ért.

Az idei jelöltek listája: Alejandro Gonzalez Inarritu a Bábel-ért, Bill Condon a Dreamgirls-ért, Martin Scorsese A téglá-ért, Jonathan Dayton és Valerie Faris A család kicsi kincsé-ért és Stephen Frears A királynő-ért.

A jelöltek nem okoznak meglepetést, hiszen mindegyik filmet nagy Oscar-esélyesként tartották számon eddig is, ráadásul a jelöltek pontosan megegyeznek az amerikai producerek céhének múlt heti legjobb film díjára jelölt alkotásaival, ugyanakkor ezek a jelölések azt valószínűsítik, hogy a szintén esélyesnek tartott Clint Eastwood idén kiesik az Oscar-versenyből.

Eastwood két második világháborús filmje, a Dicsőség zászlaja és a Letters from Iwo Jima (Levelek Ivo Dzsimából) rendezéséért lett volna esélyes, de most nagyon úgy tűnik, hogy a kétszeres rendezői Oscar-díjas alkotó ezúttal nem szállhat majd ringbe a szoborért. Ha valóban nem jelölik, akkor biztosan nem ismétlődhet meg, ami 2005-ben történt: akkor Eastwood Millió dolláros bébi-je és Scorsese Aviátor-a volt a két legesélyesebb jelölt a rendezői és a legjobb film kategóriában, de végül mindkét díjat Eastwood és filmje vitte el.