A kövér nő jobban bejön, mint Görög Zita

2006.01.30. 13:59

A hétvégén a Gagyi mami és a Varázsdada uralták a mozikasszákat az Egyesült Államokban, Kate Beckinsale és Görög Zita vámpíros filmjének csak a harmadik hely jutott.

A 2003-as vámpíros-vérfarkasos Underworld folytatása múlt héten, első helyen nyitott az USA-ban, de a második hétre máris visszaszorult a harmadik helyre, mivel két rút nevelőnő is beelőzte: a Gagyi mami és Nanny McPhee. A Görög Zitát is szerepeltető Underworld: Evolution 11,1 millió dolláros, második hétvégéjével, összesen 44,3 milliós bevételnél tart.

A Gagyi mami 2. sikere mindenkit meglepett: a komédiák folytatásai ritkán érnek el az első részhez hasonló sikert, így a gyártó 20th Century Fox nem számított rá, hogy a második rész túlszárnyalja az első bevételeit, mégis így történt. A vígjáték, amelyben Martin Lawrence kövér nevelőnőnek álcázott FBI-ügynököt alakít, 28 milliót kaszált, szemben az első rész 25,7 milliós nyitásával.

Második helyen az Angliában már nagy sikerrel vetített Emma Thompson-mese, a Nanny McPhee - A varázsdada áll, amelyben a színésznő csúf, de varázserővel rendelkező nevelőnőt játszik, aki képes még Colin Firth ádáz gyerekeit is megnevelni. A viszonylag szerény költségvetésű, 25 millió dollárból készült családi mozi, nagyon tisztes, 14,1 milliót hozott az első hétvégén.

Az ötös toplista negyedik helyét az Annapolis című bokszolós katonai dráma foglalja el. Hiába imádjuk James Francót a Freaks & Geeks című sulisorozatban megformált, menő csávó figurájáért, sőt, a Pókember-ben játszott epizódszerepéért, bizony most félrenyúlt. A kevés izgalmat kiváltó film 1605 moziban, 7,7 millió dollárt kapart össze, és sejthetően, hamarosan el fog tűnni a süllyesztőben. Az ötödik helyen 7,4 millióval a Hoodwinked című animációs film áll, a Piroska és a farkas legújabb feldolgozása, amelyet itthon Pirosszka címmel mutatnak majd be, márciusban.

A hét eseménye volt a Bubble című, hiperalacsony költségvetéssel, 1,6 millió dollárból készült Steven Soderbergh (szex, hazugság, video, Ocean's Eleven) film egyidejű premierje 32 moziban és fizetős kábeltévén (és majdnem DVD-n: a lemez holnap kerül a polcokra Amerikában). Az amatőrökkel forgatott, realista dráma mindössze 72 ezer dolláros bevételt ért el, azaz mozinként, átlagosan 2250 dollárt hozott. Nem állíthatja senki tehát, hogy különösebben rámozdult volna a közönség a forgalmazási technikáját illetően mindenképpen forradalmi alkotásra, viszont mivel a film kitűnő, a kedvező kritikák és a szájhagyomány meghozhatja az emberek kedvét, hogy megvegyék a DVD-kiadást.

A magyarokat jobban érdekli Rudolf Péter, mint Steven Spielberg

A budapesti moziknál az Üvegtigris 2 az abszolút nyerő; hiába mutatták be a München című, nagy részben hazánkban forgatott Spielberg-filmet, a közönség a második hétvégén is kíváncsibb volt a szerencsétlen büfések újabb kalandjaira. Az Üvegtigris 2-t 29 ezren tekintették meg a hétvégén, és így a 100 ezres nézőhatárt tíz nap alatt átlépő film összesen már 112 ezer budapesti nézőnél tart.

A München 17 ezres nézőszáma gyenge indítás a rendező más filmjeihez képest, még a kevésbé sikeres alkotásai közé tartozó Terminál (20 ezer) és az A.I. (25 ezer) is jobban nyitott anno. Igaz, hogy a csak művész mozikban vetített Schindler listájá-nál (6100) jóval többen tekintették meg az elsősorban multiplexekben játszott filmet.

A Csak szex és más semmi egyszerűen be van betonozva a budapesti toplistára, még mindig a harmadik helyet foglalja el, és még mindig több mint tízezren voltak rá kíváncsiak a hétvégén. A teljes budapesti nézőszám a 170 ezer felé közeledik.

A heti bemutatók között megtalálható volt a legújabb gagyi horror-eresztés, az 1980-as A köd remake-je. A - nem teljesen az alkotók szándékának megfelelő értelemben - rémes film megtekintését több mint négyezer horror-rajongó bevállalta. Sajnos a Charles Bukowski regényéből Matt Dillon főszereplésével készült remek Tótumfaktum már sokkal kevesebb nézőt vonzott, nem egészen 900-an nézték meg a filmet. A Darwin rémálma című dokumentumfilm még kisebb érdeklődést váltott ki, mindössze 400 budapesti ült be rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK