Fiennes megdöntötte a kormányt, Malkovichból szélhámos lett

Vágólapra másolva!
Április 25-től május 7-ig rendezik meg a Tribeca filmfesztivált New Yorkban. A Robert De Niro által alapított, elsősorban független filmeket felvonultató rendezvényen többek közt John Malkovich és Ralph Fiennes új filmjei is bemutatásra kerülnek, valamint megtekinthető lesz az idei Berlinale botrányfilmje is.
Vágólapra másolva!

Ma kezdődik az ötödik Tribeca filmfesztivál New Yorkban, amely május 7-ig tart. A kulturális rendezvényt 2002-ben Robert De Niro, Jane Rosenthal producer és férje, Craig Hatkoff alapította a World Trade Center elleni terroristatámadásra adott válaszképpen. A rendezvény fő célja, hogy gazdasági és kulturális szempontból újra életet leheljen Lower Manhattanbe, a városrészbe, ahol a WTC állt.

A fesztivál évről évre nőtt, idén már kb. 170 egész estés filmet és 100 rövidfilmet vetítenek a rendezvény keretében, amely a vetítéseken kívül zenés programokat és kerekasztal-beszélgetéseket is magában foglal.

A filmek több szekcióban kerülnek bemutatásra, melyek közül a legfontosabb a nemzetközi versenyszekció, amelyben idén 17 filmet vetítenek. A filmek közt szerepel Stanley Kubrick egykori rendezőasszisztensének, Brian W. Cooknak a Colour Me Kubrick című vígjátéka, amely egy Alan Conway nevű szélhámos igaz történetét dolgozza fel. Conway a Tágra zárt szemek forgatása idején Kubricknak adta ki magát, és különböző ürügyekkel pénzt csalt ki emberektől, annak ellenére, hogy cseppet sem hasonlított a rendezőre, és a munkásságával sem volt tisztában. A szélhámost John Malkovich alakítja a filmben, amelynek zenéjét Bryan Adams írta.

Megtekinthető lesz a Der Freie Wille (A szabad akarat) is, az idei Berlinalén bemutatott, nagy port kavart dráma, amely azt a kérdést feszegeti, hogy egy erőszaktevő visszailleszkedhet-e a normális emberi társadalomba. Bemutatják továbbá a Land of the Blind című szatirikus politikai drámát is, amelyben Ralph Fiennes és Donald Sutherland összeesküvést szerveznek országuk diktatórikus kormányának megdöntésére, ám összeütközésbe kerülnek egymással, ami ahhoz vezet, hogy Fiennes figuráját ellenfelei megkísérlik kitörölni a történelemből.

Forrás: [origo]
Egy jelenet a Der Freie Wille című filmből

A programban külön szekciót szentelnek a kifejezetten a New York-i életről szóló játék- és dokumentumfilmeknek. Itt mutatják be Theo Avgerinos Fifty Pills című elsőfilmjét, amelynek főszerepében az [origo] filmklub stábjának két kedvenc fiatal színésze látható: a Thumbsucker-ben feltűnt Lou Taylor Pucci és a Veronica Mars című népszerű tinisorozat főhőse, Kristen Bell. Az Ötven tabletta cím a cselekmény középpontjában álló ötven ecstasy tablettára vonatkozik, amelyet Pucci figurájának egy nap alatt el kell adnia, hogy kifizethesse főiskolai tandíját.

A "Discovery" elnevezésű szekcióban lesz látható a Driving Lessons című angol alkotás, amelynek főszerepében a Harry Potter-filmek Ron Weaslyjét, azaz Rupert Grintet láthatjuk mint szégyenlős kamaszfiút. Laura Linney (Truman show, Igazából szerelem) alakítja Grint figurájának mélyen vallásos édesanyját, aki konfliktusba kerül a fiúval, amikor az kétes barátságot kezd ápolni egy idősebb színésznővel (Julie Walters).

Bár a fesztivál programjának velejét független filmek és debütáló rendezők alkotásai jelentik, idén néhány nagy költségvetésű film világpremierjére is itt kerül sor. A fesztiválon mutatják be a Mission: Impossible 3.-at (hazai bemutató: május 4.) és a 2001. szeptember 11-én eltérített és lezuhant repülő történetét feldolgozó United 93-at is.