King Kong forradalmat csinál

Vágólapra másolva!
Filmforgalmazási újításra készül a Universal Pictures a hatalmas gorillával: a film DVD-megjelenésével egy időben az internetről is letölthető lesz.
Vágólapra másolva!

A King Kong lesz az első film Angliában, amelyet a rajongók ugyanazon a napon - március 28-ától - megvásárolhatnak internetről letölthető formátumban, mint DVD-n. Az utóbbi időben a filmipar szereplői közt egyre intenzívebb vita zajlik arról, hogy hogyan lehetne visszaszorítani a kalóz-DVD-k piacát és az illegális letöltést. Ennek egyik - önmagában nyilván nem elégséges - eszköze, hogy a filmek mozibemutatójához egyre közelebb hozzák a DVD-k megjelenését. Valamelyest bizonyára csökkenti a kalóz-DVD-vásárlási kedvet, hogy általában már nem kell sokáig várakozni a legális változatra, de teljesen nem szünteti meg a problémát.

A közelmúltban Steven Soderbergh saját kis költségvetésű filmjével hajtott végre forgalmazási kísérletet: a Bubble című alkotást egyszerre mutatták be mozikban, adták le fizetős kábeltévén és jelentették meg DVD-n. Azonban mivel az amatőrszereplőkkel készült alkotás nem tartozott a széles közönség számára vonzerőt gyakorló filmek közé, ez a kísérlet önmagában édeskevés volt ahhoz, hogy forradalmasítsa a filmforgalmazási szokásokat, vagy akár előre jelezze, hogy milyen eredmények várhatók akkor, ha egy tömegfilmmel csinálják ugyanezt.

Most éppen ez fog bekövetkezni: a Universal Pictures bejelentette, hogy Angliában 19,99 fontért forgalmazza majd Peter Jackson King Kong-ját. Ezért az összegért a rajongók két digitális példányt tölthetnek le az internetről a filmből: az egyiket megnézhetik számítógépükön, a másik alkalmas lesz arra is, hogy kiírják valamilyen adathordozóra. Ezenfelül még DVD-n is postázzák számukra a filmet. Mindezt a LoveFilm nevű DVD-kölcsönző weboldal és az AOL közreműködésével valósítja meg a forgalmazó.

Ennek a forgalmazási módszernek az újdonsága nem csak abban áll, hogy egyszerre lesz elérhető az interneten és DVD-n a film, hanem abban is, hogy az internetes verzió nem csak egyszer nézhető meg, mint általában az online forgalmazás esetében, hanem ugyanúgy megőrizhető és újranézhető, mint a DVD.

A King Kong-on kívül további kb. harminc Universal által forgalmazott filmet tesznek elérhetővé ilyen módon; köztük lesz a nagy sikerű tavalyi Büszkeség és balítélet, a Serenity és a Nanny McPhee - A varázsdada is.