Bruce Willis már nem menő

Vágólapra másolva!
Gyenge hétvégét zárt az amerikai mozipiac: a bevételek 16%-kal maradtak el a tavaly ilyenkoritól, se Bruce Willis, se Milla Jovovich nem tudta felkelteni a nézők érdeklődését.
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díj-kiosztó hétvégéjén általában viszonylag gyenge bevételi eredmények születnek Amerikában, és ez idén is így volt. A négy országosan bemutatott premierfilm mindegyike haloványan nyitott, esetleg még Michelle Gondry dokumentumfilmjét lehet kivételnek tekinteni közülük.

A legújabb, Bruce Willis főszereplésével készült akcióthrillertől, a 16 Blocks-tól azt várta a forgalmazó Warner Bros., hogy megközelíti a húszmilliós bevételt a nyitó hétvégén, de 11,7 milliónál állt meg a számláló. Elképzelhető, hogy a közönség unja már az elcsépelt "korrupt zsaru" témát, amelyre ez a film is épül. Mivel a Willis-film nem teljesített az elvárásoknak megfelelően, a bevételi listát továbbra is a múlt heti első, a Madea's Family Reunion vezeti 13 millió dollárral.

Harmadik helyen a továbbra is szépen teljesítő Eight Below című szánhúzókutyás családi film áll, amelynek összbevétele a bemutatót követő harmadik héten már 58,8 millió dollár.

A Milla Jovovichot ismét androgün szuperhős-szerepben felvillantó Ultraviolet a Willis-filmhez hasonlóan megbukott, mindössze 9 milliós bevételre tett szert, amely mozinkénti 3500 dolláros sovány átlagot takar. A legutóbbi hasonló jellegű film, a Charlize Theron nevével fémjelzett Aeon Flux (amely 62 millióból készült és csak 26 milliót hozott) után ez a vállalkozás is csak a stúdió pénzkidobásának minősülhet.

Az ötös toplistát az Aquamarine című, fiatal lánynézőket megcélzó film zárja, amely egy sellőlány történetét meséli el. A mindössze 7,5 milliós bevétel ismeretében kijelenthető, hogy az amerikai tinik nem jöttek izgalomba ettől a furcsa sztoritól.

Végül bemutatták a hétvégén Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása) dokumentumfilmjét, a Dave Chappelle's Block Party-t is. A film a címben szereplő amerikai komikus zenés utcai buliját örökíti meg. Bár csak 6,5 milliót hozott, és tekintve, hogy 1200 moziban vetítették, ez nem túl erős eredmény, de mivel mindössze 3 millió dollárba került elkészíteni, még így is sikerként könyvelhető el.

Budapestre költözött a ronda kövér nő

A főváros hétvégi mozibevételei gyengén alakultak, az összbevétel 12%-kal volt kevesebb, mint a tavaly ilyenkori. A mindössze három új bemutató közül a Gagyi mami 2 vonzotta a legtöbb nézőt, 16 ezren voltak rá kíváncsiak. Ezzel megszerezte ugyan a vezető pozíciót a bevételi listán, de az eredmény nem túl ütős, ha figyelembe vesszük, hogy a Martin Lawrence főszereplésével készült idétlenkedés első része pont kétszer ennyi embert érdekelt a nyitáskor.

Második helyen a PiROSSZka című, számítógépes animációval készült, a Piroska és a farkas meséjét újragondoló alkotás áll, melyet 14 ezren tekintettek meg. Az SPI által forgalmazott film a cég idei legsikeresebb bemutatója eddig.

Harmadik helyen 5000 új nézővel a múlt heti nyertes, a Sziriana áll. George Clooney az éjjel megkapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját a filmben nyújtott alakításáért; kérdés, hogy ez fog-e további nézőket arra biztatni, hogy megtekintsék az intelligens alkotást.

A negyedik hely Szabó István Móricz-adaptációjáé, a Rokonok-é, amely eddig összesen 50 ezer nézőt gyűjtött. Az ötödik helyet a Nanny McPhee - A varázsdada foglalja el összesen 29 ezer látogatóval.

A harmadik heti premierfilm, a Nicolas Cage főszereplésével készült Az időjós mindössze 4 ezer embert vonzott, amely a bevételi lista nyolcadik helyén való debütálásra volt elég. Úgy tűnik, Cage mostanában nem hatja meg a budapesti mozilátogatókat, még a megbukott Corelli kapitány mandolinja is kétszer ennyi nézőt gyűjtött a bemutató hétvégéjén. Még ebben a hónapban érkezik egy újabb Cage-film a mozikba: A fegyvernepper című akciófilm talán többek érdeklődését felkelti majd, mint az időjárás-jelentés bemondójának életközépi válsága.