A munkáslány találkozása Darth Vaderrel

Vágólapra másolva!
Andy Warholt, a popart fehér parókás, affektált szülőatyját több filmben megidézték már, és most ismét vászonra kerül, de ezúttal csak másodhegedűs lesz Edie Sedgwick, a tragikus sorsú "szupersztár" mellett.
Vágólapra másolva!

Andy Warhol 1963-ban hozta létre a The Factoryt (A Gyár) egy New York belvárosában levő, egylégterű lakásban, ahol művésztársaival, barátaival, különféle excentrikus figurákkal és drogfüggőkkel vette magát körül, akik segítséget nyújtottak neki festményei és egyéb alkotásai elkészítésében. A The Factory falait ezüstszínű borítással és festékkel fedték be, ezért Silver Factorynek, Ezüst Gyárnak is nevezték. Warhol a gyárban lebzselő kis kedvenceit némileg ironikusan "szupersztárnak" nevezte - akik egyike volt a huszonéves Edie Sedgwick.

A gazdag családba született Sedgwick '65 elején ismerte meg Andy Warholt, és hamarosan a művész üdvöskéje, filmjeinek sztárja lett. Warhol és Sedgwick kb. egy éven át szinte elválaszthatatlanok voltak, de aztán összevesztek, és nagy felhajtás közepette szakítottak egymással. A Factory Girl című film elsősorban közös időszakuk történetét örökíti meg.

A Factory Girl-ben Crispin Glover (Doors), David Bowie (A graffiti királya), Jared Harris (I Shot Andy Warhol) és Sean Gregory Sullivan (54) után Guy Pearce bújik fehér parókába és Andy Warhol bőrébe, hogy intenzív kapcsolatba kerüljön a Sedgwicket megformáló Sienna Millerrel. Bár nem rajongunk különösképpen az inkább a bulvárlapokban való sűrű szereplésével, mintsem színészi képességeivel kitűnő Millerért, az előzetest megnézve még azt is el tudjuk képzelni, hogy jó választás volt erre a szerepre.

A forgatókönyvírók féltékenységi háromszöget állítottak a sztori középpontjába: Sedgwick és egy Billy Quinn nevű rocksztár közt szerelmi viszony szövődik, és ez a homoszexuális, de Sedgwicket birtokolni akaró Warhol, és a lány Warholtól való elszakadását szorgalmazó zenész számára is nehezen kezelhető helyzetet eredményez. A Darth Vader jelmezét levedlő Hayden Christensen alakítja Quinnt, akinek a figuráját a filmalkotók talán Bob Dylanről mintázták, akivel Sedgwick rövid, de viharos kapcsolatba keveredett Warhollal való szakítása után.

A valóságban a labilis és drogfüggő Sedgwick '71 nyarán hozzáment egy Michael Post nevű férfihoz, akit egy elvonókúrán ismert meg, és novemberben, huszonnyolc évesen meghalt nyugtató-túladagolásban.

A Factory Girl-t George Hickenlooper (Ismeretlen tettesek) rendezi, a filmet Amerikában és Angliában decemberben mutatják be.