Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok egykori alelnöke, Al Gore fiatalkora óta foglalkozik a klímaváltozás témájával. Mióta visszavonult az aktív politikai életből, ismét a saját maga által legfontosabbnak tartott tevékenységének szenteli ideje nagy részét: világszerte előadásokat tart a globális felmelegedés közelgő tragikus hatásairól és arról, hogy mit kéne tennünk, hogy ezeket elkerüljük. Davis Guggenheim rendező Kellemetlen igazság címmel dokumentumfilmet készített az előadás-sorozatról, amely nemcsak a klímaváltozás következményeivel ismerteti meg a nézőt, hanem azt is felfedi, hogy Gore hogyan került kapcsolatba a témával és milyen személyes motivációk állnak - egyelőre sajnos szélmalomharcnak tűnő - tevékenysége hátterében. Az alábbi Al Gore-interjú májusban, a film világpremierjét követően készült Cannes-ban.
Vágólapra másolva!

- Korábban járt már a cannes-i filmfesztiválon?

- Nem, még soha. Le vagyok nyűgözve, komolyan. Korábban nem tudtam, hogy miben áll Cannes igazi jelentősége, azaz, hogy az egész világsajtó itt van, egy helyen. Lenyűgöző. Szinte a világ összes országából találkoztam itt emberekkel.

- Tehát az üzenet közvetítésének ez nagyon hatékony eszköze lehet?

- Pontosan. És ennek nagyon örülök, mert az egésznek az az értelme, hogy ezt az üzenetet minél gyorsabban eljuttassuk minél több emberhez.

- 2000 után (amikor Gore elveszítette az amerikai elnökválasztást George W. Bush ellenében - a szerk.) érzett késztetést arra, hogy kivonuljon a közéletből?

- Igen, persze. És dönthettem volna úgy is, de ez az ügy olyan számomra, mint egy küldetés. Bár tudom, hogy a küldetés szóval óvatosan kell bánni, de kényelmetlenül érzem magam, amikor nem azzal vagyok elfoglalva, hogy ezt az üzenetet közvetítsem. Ha az ember egyedül sétál a tengerparton, és egy palack kisodródik a partra, amiben egy üzenet áll azzal a szöveggel, hogy "élet-halál kérdése, hogy ez az üzenet eljusson az alábbi címre", akkor a körülmények miatt az ember erkölcsi kötelességének érzi, hogy eljuttassa a címzetthez az üzenetet. Én így érzem magam majdnem 40 éve, és különösen az utóbbi 30 évben. Ez segített abban, hogy megszervezzem az első meghallgatásokat akkor, amikor még arra számítottam, hogy sokan meghallják, megértik és továbbadják ezt az üzenetet, és hogy a rendszer hatékonyan reagál majd rá - de ebből semmi sem valósult meg. Még mindig itt van a kezemben a kézbesítetlen vagy legalábbis át nem vett üzenet, és a film lehetővé teszi, hogy több emberhez eljuttathassam.

- A film egyik témája, hogy ez nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Fontos volt az ön számára, hogy erre kerüljön a hangsúly?

- Igen. Ezeket az ügyeket erkölcsi kérdésekként kell újrafogalmazni. Az elmúlt száz évben a Föld népessége a négyszeresére nőtt, az általunk használt technológiák ereje pedig ezerszeresére. Ennek a két tényezőnek a kombinációja radikálisan megváltoztatta az emberi faj és a Föld viszonyát. Képesek vagyunk pusztítóan hatni az egész bolygó ökológiai rendszerére. Mi képviseljük a legnagyobb természeti erőt, és ezt tekintetbe kell vennünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánunk a környezettel.

Forrás: [origo]
Jelenet a Kellemetlen igazság című filmből

- Miért éppen film készült, miért nem mondjuk egy tévésorozat?

- A film olyan médium, amelynek segítségével könnyű elmesélni egy történetet. Számomra ez egy igazi akciófilm, mert arra buzdítja a közönséget, hogy lépjen akcióba. És annak különösen örülök itt Cannes-ban, az első nemzetközi vetítések után, hogy kiderült, a nemzetközi közönség semmiben sem különbözik az amerikaitól, ahol pedig a demokraták és a republikánusok közt nincs különbség abban, hogy hogyan fogadják a filmet. Reméltem, hogy így lesz, és ez nagy öröm számomra, mivel, ahogy mondtam, véleményem szerint ez nem politikai, hanem morális kérdés. Csak egy bolygónk van, és közös a jövőnk, úgyhogy végül is nem meglepő, hogy mindannyian nagyjából ugyanúgy reagálunk erre az üzenetre.

- Tudom, hogy ezt már sokszor elmondta, de elképzelhető, hogy ismét indul majd az elnöki posztért?

- Nem tervezem, nem hinném. Találtam más módot arra, hogy a közt szolgáljam, és jól érzem így magam. Ez is egyfajta kampány, de nem a jelölésért folyik. Ennek a kampánynak az a célja, hogy világszerte megváltoztassa az emberek gondolkodásmódját a klímaváltozással kapcsolatban, hogy érzékeltesse a gyors reagálás szükségességét és hogy utat mutasson a rendelkezésre álló megoldások felé. De gyorsan kell cselekednünk.