Iráni filmnapok a Cirko-Gejzírben

Vágólapra másolva!
November 17., péntek és 21., kedd között iráni filmnapokat rendeznek a budapesti Cirko-Gejzír moziban. A rendezvény keretében hat filmet tekinthet meg a közönség.
Vágólapra másolva!

Az iráni filmnapok programja:

Pályán kívül (Offside, 2006)
Rendező: Jafar Panahi
Vetítések: november 2-től folyamatosan, eredeti nyelven, magyar felirattal

Ki ez a furcsa fiú, aki egy üvöltő focidrukkerekkel teli buszban üldögél? Valójában ez a szégyellős fiú egy álruhás lány. Nincs egyedül, más nők is szeretik a focit Iránban. Mielőtt elkezdődik a meccs, még a bejáratnál letartóztatják, és egy kerítés mögött kell várakoznia a stadion mellett. Nincs egyedül, más férfiaknak öltözött nőket is ide utasítottak. Őket mind átadják majd a rendőrparancsnoknak a meccs után. De előtte még megkínozzák őket! El kell viselniük minden ujjongást és üvöltözést, ami a meccset kíséri, és mindezt úgy, hogy nem láthatják. És ami még ennél is rosszabb, végig kell hallgatniuk a rájuk vigyázó katonák kommentárját, akik egyáltalán nem értenek a focihoz. Ezek a fiatal lányok mégsem adják fel, megpróbálnak mindent, hogy bejussanak a meccsekre. A Pályán kívül egy körmönfont komédia, amely az iráni, női jogok semmibevételét illusztrálja.

Még egy nap (Yez rouz bishtar, 1999)
Rendező: Babak Payami
Vetítések: november 17. 21:00, november 20. 19:00, eredeti nyelven, angol felirattal

A Még egy nap egy Teheránban, az ezredfordulón játszódó történetet mesél el. A szokatlan szerelmi történet egy férfi és egy nő véletlen találkozásából alakul ki. Meglehetősen furcsa kapcsolatuk időről időre váratlan fordulatokat vesz. Ez a film egy tiltott szerelem története a modernnek mondott Teheránban. A szereplőknek saját kulturális és társadalmi korlátaikkal kell megküzdeniük, hogy kifejezhessék a szerelmüket. Saját életük kötöttségei pedig további akadályokat jelentenek.

Djomeh (2000)
Rendező: Hassan Yektapanah
Vetítések: november 18. 19:00, november 20. 21:00, eredeti nyelven, angol felirattal

Djomeh egy fiatal afgán férfi, aki Iránban dolgozik egy farmon. Djomeh minden reggel elkíséri a főnökét, Mahmoud urat a szomszédos faluba, hogy összegyűjtsék a tejet, és aztán eladják. Szerencsés természete folytán nem hagyja, hogy idegen származását érzékeltessék vele. Nem így van ezzel munkatársa, Habib, aki jóval konzervatívabb, és ezért a helyiek gyanakvóan és meglehetősen hűvösen viselkednek vele. Djomeh még akkor sem kéri ki az idősebb Habib tanácsát, amikor szerelmes lesz egy lányba, és úgy dönt, Iránban telepszik le. Djomeh a főnökét kéri meg, hogy gardírozza a kapcsolatát egy olyan társadalomban, amely cseppet sem elnéző a nyílt udvarlással szemben. Egy kultúrákon átívelő gesztus, melynek egyetemes értéke felbecsülhetetlen.

Tél van (Zemastan, 2006)
Rendező: Rafi Pitts
Vetítések: november 18. 21:00, november 21. 19:00, eredeti nyelven, angol felirattal

Egy férfit kirúgnak a munkahelyéről, és mivel nincs más választása, úgy dönt, hogy külföldön keres munkát. Feleségét és lányát kénytelen otthon hagyni. Hónapok telnek el a nélkül, hogy a családja bármit is hallana felőle. Ekkor egy idegen érkezik a városba, aki szerelőként szeretne elhelyezkedni. Az elhagyott feleség és az idegen kapcsolata egyszerre alapul a szenvedélyen és az együttes boldogulás kínálta könnyebbségen. Egy olyan generáció túlélési harcát láthatjuk ebben a filmben, amely folyamatosan azzal a dilemmával küzd, hogy elhagyja-e hazáját a könnyebb élet reményében vagy ragaszkodjon a gyökereihez.

Titkos szavazás (Raye makhfi, 2001)
Rendező: Babak Payami
Vetítések: november 19 19:00, november 21. 21:00, eredeti nyelven, angol felirattal

Egy tengerparti őrhelyen állomásozó katona mit sem sejt arról, hogy a nap, amelyre ébredt nem lesz olyan eseménytelen, mint a többi. A választások napja van. A választási urnát ejtőernyővel dobják le, és az ezzel egy időben megjelenő fiatal nőről kiderül, hogy ő a választási biztos. Ez igencsak meglepi a katonát, aki soha nem gondolta volna, hogy egy nő is részt vehet a választások lebonyolításában. Kettejük kapcsolata furcsán alakul, hiszen együtt kell átkelniük a sivatagon, hogy összegyűjtsék a szavazatokat. Mivel a választási biztos mindent megtesz, hogy a legelképesztőbb helyekről is begyűjtse a szavazatokat, mindössze egyetlen nap leforgása alatt hihetetlen kalandokba keverednek. A nap végére pedig nem csak a választásokhoz való hozzáállásuk, hanem az egymáshoz fűződő viszonyuk is megváltozik.

A kör (Dayereh, 2000)
Rendező: Jafar Panahi
Vetítések: november 17. 19:00, november 19. 21:00, eredeti nyelven, magyar felirattal

Egy nő éppen most adott életet egy kislánynak. Bár keveset tud, de ő és kislánya máris nemkívánatos. Három nőt engednek feltételesen szabadlábra a börtönből. A szökéshez pénzre van szükségük, és ez kétségbeesett lépésekre készteti őket. Személyi igazolvány és útitárs hiányában egy nő könyörög és lefekszik, csak hogy jegyet szerezzen a városból kijutáshoz. Egy hajadon lány megszökik a börtönből, hogy abortuszra mehessen, és az apja ezért kitagadja otthonról. Bűncselekményeik, vétkességük vagy ártatlanságuk jelentéktelen. De a kezdet és a vég túl gyakran tragikusan hasonló. A világ egy folyamatos ellenőrzés, bürokrácia, és ősidők óta egyenlőtlen. De ez a világ nem tudja kioltani a lelket, az erőt és a bátorságot a nők körében.