Vágólapra másolva!
Talán még sosem fordult elő, hogy a mozijegy-eladási toplista első három helyezettje közt egy bugyuta horror vagy akciófilm sem szerepelt, ellenben mindhárom alkotás nagy tekintélyű rendező munkája lett volna, de ezen a héten pont ez történt: Christopher Nolan, Martin Scorsese és Clint Eastwood triumvirátusa trónol a lista élén.
Vágólapra másolva!

Nolan (Memento, Batman: Kezdődik!) 40 millióból készült, The Prestige című kosztümös filmje csípte meg az első helyet 14,8 milliós nyitással. A századfordulón játszódó thriller két bűvész - Hugh Jackman és Christian Bale - vérre menő játszmává fajuló rivalizálásáról szól. A filmben olyan vonzó mellékszereplőket láthatunk, mint Scarlett Johansson, Michael Caine és David Bowie. A közelmúltban egy másik bűvészes film, az Edward Norton főszereplésével készült The Illusionist is az amerikai nézők elé került, és nagy sikert aratott: a 16,5 millió dollárból készült alkotás két hónap alatt már 37 milliót hozott. Úgy tűnik, nem ártott meg a The Prestige eredményének, hogy másodikként érkezett.

Scorsese A tégla (hazai bemutató: november 9.) című maffiafilmje a harmadik hétvégén is nagyon szépen teljesített: csak 29%-ot esett vissza a bevétele az előző hétvégéhez képest, és összesen már 76,9 millió dollárnál tart. Szinte biztos, hogy ez lesz Scorsese eddigi legsikeresebb alkotása.

Eastwood második világháborús drámája, a Dicsőség zászlaja (hazai bemutató: december 7.) csak a harmadik helyet szerezte meg, nem túlzottan fényes eredménnyel: 2500 vásznon csak 10,2 millió dollárt hozott össze. Ez a 90 milliós büdzséhez és a háborús filmek átlagos nyitási eredményéhez képest is gyenge, viszont nagyjából megegyezik Eastwood előző két filmjének nyitásával (Millió dolláros bébi: 12,3 m., Titokzatos folyó: 10,4 m.), amelyek végül tisztes bevételre tettek szert, és kritikai sikert is arattak.

A toplista negyedik helyén tartja magát az Open Season című animációs film, amely a negyedik hétvége után 69,8 millió dolláros összbevételt tudhat magáénak. Az ötödik helyen pedig a most bemutatott, Maria Bellóval, Alison Lohmannel és Tim McGrow-val készült Flicka (7,7 m) című lovas családi film áll.

Sofia Coppola (Elveszett jelentés) harmadik filmjét, a Marie Antoinette-et óvatosan csak 859 moziban indították útjára, ahonnan összesen 5,4 millió dollárt szedett össze. Ez az eredmény nem nevezhető átütőnek, de jobb, mint amit a hasonló műfajú Casanova ért el év elején.

A hétvége legjobb vetítési átlagát azonban nem a fenti filmek valamelyike, hanem Tim Burton '93-as Karácsonyi lidércnyomás című zseniális animációs filmjének új, háromdimenziós változata produkálta, amelyet 168 moziban mutattak be. Jack Skellington kalandjai összesen 3,3 milliót, azaz mozinként több mint 19 ezer dollárt hoztak. A forgalmazó máris közölte, hogy jövő ősszel ismét bemutatják az alkotást (akkor már 4 dimenziós lesz vajon?!).