Elhunyt Az algíri csata rendezője

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Gillo Pontecorvo olasz rendező, aki Az algíri csata és A kápó című klasszikusok alkotója volt.
Vágólapra másolva!

Csütörtök éjjel elhunyt Gillo Pontecorvo olasz rendező - jelentette be a római kórház, ahol a művész életét veszítette. A halál okát nem hozták nyilvánosságra, de a jelentés szerint a rendező néhány hónappal ezelőtt szívrohamon esett át.

Pontecorvo csak maréknyi nagyjátékfilmet rendezett ötven évet felölelő pályája során, amellyel kiérdemelte a "lusta rendező" becenevet. Ugyanakkor több dokumentumfilmet is készített, és '92 és '94 között ő volt a velencei filmfesztivál igazgatója.

A második világháború során harcolt az ellenállásban, és határozott politikai nézetei filmjeiben is tükröződtek. 1959-es A kápó című alkotása egy zsidó lányról szólt, aki megpróbál megszökni a koncentrációs táborból, a '69-es, Marlon Brando főszereplésével készült Queimada-ban pedig a gyarmatosítást ítélte el.

Hírnevét viszont főként Az algíri csata (1966) című filmjének köszönheti, amely az ötvenes évekbeli, franciák elleni algériai lázadást mesélte el dokumentarista stílusban, nagyobbrészt amatőrszínészek szereplésével. A film Franciaországban éveken keresztül be volt tiltva, ellenben nagy kritikai sikert aratott: elnyerte a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán díját és Oscar-díjra is jelölték a legjobb rendező, forgatókönyv és idegen nyelvű film kategóriáiban.