Vágólapra másolva!
Először hirdet versenyt a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek nyertese elsőként nyeri el a Hullámtörők elnevezésű fődíjat - közölték az egy hét múlva kezdődő esemény szervezői csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tizenharmadik éve megrendezett fesztivál Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatóján beszédet mondott Bozóki András kulturális miniszter, a rendezvény fővédnöke. Elmondta: a minisztérium az idén 25 millió forintot adott az eseményre, s szándékuk az, hogy a következő években folyamatosan növeljék a rendezvény támogatását. Hozzátette, terveik szerint 2010-re a Titanic fesztivál és a pécsi filmünnep lenne Magyarország két kiemelkedő filmfesztiválja.

A fesztivált a Titanic Filmjelenlét Alapítvány szervezi. Az idei programban 31 országból 61 film szerepel: 50 nagyjátékfilm, 8 dokumentumfilm és 3 rövidfilm. Az alkotások közül kilenc indul a versenyben. Horváth György, a rendezvény igazgatója a versenyprogram elindítása kapcsán úgy fogalmazott: "a fesztivál nem változott meg, csak másképp mondja el ugyanazt a történetet". Mint közölte, a versenyfilmek kiválasztása szubjektív döntés eredménye, és most még meghívásos rendszerben történt, de később terveik szerint nevezni lehetne alkotásokat.

Az április 9-ig tartó mustra alkotásait az idén is tematikus blokkokban vetítik négy fővárosi helyszínen: az Urániában, a Kossuth és a Toldi moziban, valamint az Örökmozgó Filmmúzeumban. A fesztivál vetítéseire a nyitónapig 20 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani, a jegyek később - helyszíntől függően - 600-830 forintba kerülnek. A nyitógálán, amelyet a hivatalos megnyitó napjának előestéjén, március 29-én tartanak az Urániában, Tommy Lee Jones amerikai színész első rendezését, a Melquiades Estrada három temetése című alkotást mutatják be.

A versenyfilmeket háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el. A testület elnöke Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti igazgatója, tagja Nils Klevjar Aas, a norvég filmalap vezetője és Báron György magyar filmkritikus. A Görömlei Luca iparművész által tervezett Hullámtörők-fődíj mellé a győztes nyolcezer eurós pénzjutalmat kap.

MTI/[origo]