A sötétség alászáll

2005.12.01. 11:05

A Csillagok háborúja utolsó részének DVD-megjelenése alkalmából elérkezettnek láttuk az időt, hogy mi is befejezzük képelemezgetős trilógiánkat. Ezúttal természetesen a III. rész kockáin hajtunk végre szubjektív vizsgálatot.

Forrás: InterCom
Nézz még több képet az utolsó Star Wars-filmből!

A nyitóképen több Star Wars-film kezdéséhez hasonlóan egy csillagrombolót látunk. A sithek bosszújá-nak e képsora nem is annyira szimbolikus jelentéssel bíró, hanem inkább rendkívül hatásos, mondhatni a leghatásosabb Star Wars-kezdés. A mozivásznat szinte teljes egészében kitöltő űrhajó eltakarja előlünk a valós történéseket. Elsőre azt hihetnénk, csupán egy békés hajót látunk lebegni a galaxis fővárosa felett, gyanúnkat mindössze az keltheti fel, hogy a többi filmtől eltérően a főcím szimfonikus zenéje abbamarad, s csupán egy baljósan dörgő dob hangját halljuk. A képbe beviharzó két űrhajót követve azonban lassan megkerüljük a csillagrombolót, és megmutatkozik előttünk a valós helyzet: itt igazából több száz űrhajó ádáz harca folyik.

Forrás: InterCom
Nézz még több képet az utolsó Star Wars-filmből!

Ismét egy visszatérő motívum a Star Wars-sagában: kapaszkodás a rettentő mélység felett. Láttunk már ilyet Obi-Wantól az első és a második részben, Luke-tól az ötödikben és Han Solótól a hatodikban. Több esetben a kilátástalan mélybe való zuhanás, az elveszés képi kivetülései, gondoljunk csak Luke döntésére a zuhanás mellett a Birodalom visszavág-ban és Anakin kétségbeesett visszakapaszkodására a lávafolyamból A sithek bosszújá-ban. Luke zuhanása vizuálisan mégis inkább ezzel a képpel áll párhuzamban, hisz mindkét esetben látványos szerepet kap a levágott kéz.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK