Julianne Moore felrúgja a szabályokat

2005.07.29. 15:27

Julianne Moore tízgyermekes családanyát alakít az igaz történetet feldolgozó The Prize Winner of Defiance, Ohio című filmben. A főszereplő háziasszony az ötvenes évek konvencióit felrúgva kiaknázza kivételes tehetségét, hogy megmentse övéit az anyagi összeomlástól.

A valós eseményeken alapuló film egy elszánt nő története, aki bármivel kész szembeszállni, hogy tető legyen a családja feje fölött. Evelyn Ryan elkötelezett háziasszony, tíz gyermeket nevel az ötvenes években. A férje nehezen tud kijönni a fizetéséből, a kocsijuk elromlik, jelzálog terheli a házat, és a számlák egyre csak gyűlnek. Evelyn a kor konvencióira fittyet hányva megtalálja a módját, hogy egyenesbe hozza az anyagi helyzetüket. Kihasználva találékonyságát és remek ötleteit, reklámszövegírással keres pénzt. Részt vesz minden szlogenpályázaton, és rendre meg is nyeri őket.

A forgatókönyv Terry Ryan, Evelyn egyik gyermeke könyve alapján készült. A tévéfilmjeiért többször is díjazott író-rendező, Jane Anderson a The Prize Winner of Defiance, Ohió-val debütál a mozikban. Evelyn szerepében a négyszeres Oscar-jelölt Julianne Moore-t láthatjuk, férjét Woody Harrelson alakítja, aki legutóbb Az utolsó gyémántrablás-ban játszottt. A filmben feltűnik a Rózsák és tövisek szintén Oscar-jelölt főszereplője, Laure Dern is.

A film előzetesében öltönyös üzletemberek vonulnak ki a kertvárosi házhoz gratulálni az asszonynak, a szomszédok álmélkodva körbeállják a boldog nyertest, csak a férj bosszankodik. Sorra érkeznek a nyeremények, bicikli, autó, ingyenes nagybevásárlás. A házastársak közti feszültség a családfenntartói méltóságában sértett férfi kitöréséhez vezet, az asszony mérgében egy nagy tál ételt vág hozzá, de az ízelítő végén már boldog harmóniában táncolnak egymással.

A The Prize Winner of Defiance, Ohio szeptember 23-án érkezik az amerikai mozikba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK