Vágólapra másolva!
Sztornó címmel forgatja új filmjét az egyik legproduktívabb hazai független filmes kollektíva, a Közgáz Vizuális Brigád. A jövő tavaszra elkészülő izgalmas lélektani krimiben Lovasi András játssza a kétgyermekes gimnáziumi tanárt, akinek a feje fölött egyszer csak összecsapnak a hullámok. Az öthetes pécsi forgatás utolsó előtti napján Czabán György producert faggatta az [origo] filmklub riportere.
Vágólapra másolva!

- Milyen film lesz a Sztornó?

Czabán György: Egy mai magyar összeomlás-történet. Egy középkorú ember hányattatásai, olyanok, amikre sajnos sokan rá fognak ismerni. Lovasi András a főszereplő, aki remekül működik olyan profi színészekkel, mint Tóth Ildikó, Lázár Kati, Ficzere Béla, Hollósi Frigyes, Láng Annamari, Kovács Patrícia vagy Tilo Werner. Az eddigi filmjeinkhez képest, úgy érzem, sikerült mívesebben kidolgozni a látványvilágot, és talán több lesz benne az álomszerű, szürreálisba hajló elem.

- Mindjárt vége a forgatásnak. Hogy érzed, sikerült megvalósítani az eredeti elképzeléseket?

- Még van hátra egy nap forgatás és az utómunka, de úgy tűnik, amit terveztünk, azt eddig sikerült megvalósítani. Ami, azt hiszem, nagy szó, ebben a filmkészítés szempontjából nagyon zavaros időszakban.

- Miért Lovasi Andrást választottátok a főszerepre? Eleve rá írtátok a szerepet vagy csak később döntöttetek mellette? Miért éreztétek úgy, hogy képes lesz elvinni a vállán egy egész estés mozifilmet?

- A történet írása közben merült föl az András személye, aztán a próbafelvételek és az olvasópróbák folyamán kezdett a szerep és a színész egyre jobban hasonlítani egymásra, ami benne van a forgatókönyv végső változatában is. Erős kisugárzása, ezer arca van, szerethető karakter, így jó lesz nézni másfél órán át a gesztusait, játékát. A Kispál és a Borz zenéit is használjuk a filmben, persze átdolgozva. Mondjuk a Csákányi Eszter énekli el, egy harmonika kíséretében.

- Mi a jelentősége annak, hogy Pécsett játszódik a Sztornó? Játszódhatna máshol is? Mit ad hozzá Pécs a történethez?

- Játszódhatna bárhol a film, de Pécs befogadta, segítette a forgatást. Közben maga a város is az egyik fő szereplője lett a filmnek. És külön könnyebbséget jelent, hogy a Lovasi is odavalósi, tehát erős lesz a pécsi szál.

- A Szemlére fog elkészülni a film? Mikorra tervezitek a mozibemutatót?

- Ha lesz Szemle, akkor elkészülünk, a bemutatót meg kora tavasszal tervezzük.

Forrás: storno.hu
Tóth Ildikó és Lovasi András | Még több kép a filmből

- Jellemző a KVB-s filmekre, hogy sok amatőr színészt is használtok: a csenyétei cigányokat az Országalmá-ban, a szentesi gimnazistákat A kis utazás-ban stb. Velük a film elkészülte után is megmarad a jó viszony?

- Ebben a filmben is játszik sok amatőr, olyanok is, akik a korábbi filmjeinkben is játszottak. Az az egyik vezérelvünk, hogy a forgatás után több barátunk legyen, mint előtte. És persze az ember igyekszik tartani a kapcsolatot azzal, akivel érdemes.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Kaurismäkiban vagyok nagyon elmerülve, az utóbbi időben legalább háromszor láttam a Múlt nélküli ember-t. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy az alkotók szerint is vicces a film, vagy végtelen szomorú, hogy a történet abszurd, vagy maga a finn valóság.

Varga Ferenc