Csatát nyert a Világok harca

Vágólapra másolva!
Spielberg és Tom Cruise közös filmje derekasan helytállt a nézettségért folyó versenyben, de bár igen szép bevételt ért el, sőt rekordot is döntött, a Világok harca nem tudta felülmúlni a Pókember 2 elképesztő sikerét, melyet ugyancsak a július 4-i hosszú hétvégén ért el tavaly a képregény-adaptáció.
Vágólapra másolva!

A Világok harca 101,7 millió dollárt gyűjtött be az Egyesült Államokban a szerdai premiert követő első öt napja alatt. A 132 millió dolláros költségvetésű Spielberg-film körülbelül 66 millió dollárt söpört be péntektől vasárnapig, így H. G. Wells regényének adaptációja produkálta minden idők második legnagyobb bevételét a július 4-i hétvégén, bár a csúcstartó Pókember 2 88 milliójától azért igencsak messze járt.

A képregényfeldolgozás folytatása 2004-ben elérte a 180 millió dolláros bevételt az első hat napja alatt, és ha a Világok harca szeretné megszakítani a tavalyihoz képest már 18 hete rendre alacsonyabb nézettségi adatok sorozatát, ezt kéne túlszárnyallnia. A feladatot nehezíti, hogy a Világok harcá-t csak 3908 moziban vetítik, míg a pókember kalandjait 4100 helyen lehetett megnézni. A Pókember 2 előnyét szinte lehetetlennek tűnik már behozni, hiszen a Tobey Maguire főszereplésével készült film első öt napja után már 152 millió dolláros bevételnél tartott.

A világ többi országában eladott jegyekkel további 102,5 millió dollárral egészült ki a Világok harca első öt napi bevétele. A 8000 kópiával terjesztett film lett minden idők legsikeresebben nyitó olyan filmje, amely nem folytatás. A Világok harcá-é az ötödik legsikeresebb nemzetközi nyitás összesítettben. Csak négy másik filmnek sikerült eddig átlépnie a 100 milliós álomhatárt: az abszolút csúcstartó A sithek bosszúja 144 millióval, a következő A Gyűrűk Ura - A király visszatér 123,5 millióval, majd a Mátrix - Forradalmak 119 milióval, s végül a Harry Potter és az azkabanai fogoly 113 millióval.

A Világok harca összbevétele már 204,2 millió dollárnál jár. Tom Cruise mindenesetre sokat tett azért, hogy felkeltse a közönség érdeklődését önmaga és természetesen a film iránt. Óriási hírverést csapott eljegyzése körül, provokatív megjegyzéseket tett a szcientológia mellett kampányolva, és kis híján letartóztattak miatta néhány tréfacsinálót, akik lefröcskölték vízzel.

"Tom Cruise-zal volt tele a sajtó, de nem hiszem, hogy ez befolyásolná majd a nézettségi adatokat" - vélte Paul Dergarabedan, az Exhibitor Relations elnöke, aki szerint a filmek indító nézettsége leginkább a stúdió reklámkampányától függ.

Spielberg viszont maga is jókora rajongótábort tud mozgósítani bármikor, ráadásul a sokaknak csalódást okozó Terminál után most végre visszatért igazi erősségéhez, az akció-sci-fi műfajhoz.