Szex és pornó a berlini filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
Központi szerepet kap a szexualitás és a pornóipar a jövő héten startoló rendezvényen, miután a tavalyi Arany Medve-díjas színésznőről kiderült, hogy pornófilmekkel kezdte karrierjét.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy azt az [origo] filmklub is megírta, Fatih Akin Fallal szemben című drámájának női főszereplője, Sibel Kekilli korábban kemény pornófilmekben tűnt fel. A hír hatalmas botrányt kavart a tavalyi német filmszemle után, azonban most a berlini filmfesztivál igazgatója, Dieter Kosslick úgy nyilatkozott, a pikánsabb témák középpontba helyezésének ötlete nem emiatt merült fel, inkább tisztelgés a szexkutató Alfred Kinsey és a pornófilmek kereskedelmi sikere előtt.

"Egész egyszerűen számtalan alkotás foglalkozik ilyen témákkal" - nyilatkozta a Reutersnek Kosslick, akinek fesztiválját Cannes és Velence mellett a világ egyik legrangosabb filmes eseményei között tartják számon.

"Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy vessünk egy pillantást arra a korra, amelyben 30 évvel ezelőtt éltünk" - tette hozzá. "Ez a szexuális elnyomás időszaka volt, ennek ellenére az emberek mégis rengeteg pénzt költöttek ilyen jellegű szórakozásra."

Kosslick elmondta, hogy a február 10. és 20. között zajló fesztiválon 52 ország 343 filmjét mutatják be, amelyek közül 21 versenyez majd az Arany és az Ezüst Medve-díjakért.

A Kinsey című alkotásban Liam Neeson tűnik fel Alfred Kinsey szexkutató szerepében, aki nagy vihart kavart a negyvenes évek második felében, amikor publikálta A férfiak szexuális viselkedése című tanulmányát. A legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölt filmet február 24-én mutatják be a magyar mozik.

A fesztivál résztvevői ezen kívül megtekinthetik az Inside Deep Throat című alkotást is, amely az 1972-es, azóta kultusszá vált Deep Throat címet viselő pornófilmnek állít emléket. A Linda Lovelace főszereplésével, 25 000 dolláros költségvetésből leforgatott alkotás eddig 600 milliónyi bevételt generált.

A berlini filmfesztivált az Oscar-gálát megelőző héten tartják, ezért több stúdió is előszeretettel választja ezt a helyet filmjei bemutatására, hogy az európai közönség is megismerhesse azokat a díjátadó előtt. A hírességek is nagy számban képviseltetik majd magukat a német fővárosban.

Többek között Will Smitht, Kristen Scott-Thomast, Keanu Reevest, Kevin Spaceyt, Daniel Day-Lewist, Dennis Quaid-et, Don Cheadlet, Glenn Close-t, Joseph Fiennest, Jennifer Jason Leight, Gérard Depardieu-t és Catherine Deneuve-öt várják a Berlinale vörös szőnyegein.

Az ez évi zsűri elnöki tisztjét a rendező Roland Emmerich tölti majd be. A hideg időjárás ellenére számtalan nézőt és rajongót is várnak, ugyanis az 1079 vetítésre közel 400 000 jegyet adnak el. A filmrajongók pedig sokszor a metsző hidegben állják végig a pénztárak előtt kígyózó hosszú sorokat.

A Berlinalével párhuzamosan rekordmennyiségű, 500 filmet mutatnak majd be az European Film Market című nemzetközi börzén, amely iránt leginkább a filmforgalmazók és terjesztők érdeklődnek.