Film az amerikai antiszemitizmusról

Vágólapra másolva!
Dokumentumfilm született a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után megélénkülő amerikai antiszemitizmusról. Marc Levin a Protocols of Zion című filmjében igyekezett minden érintettet megszólaltatni.
Vágólapra másolva!

Marc Levin filmrendező egy New York-i taxiban ült, amikor megszületett benne a Protocols of Zion (Cion jegyzőkönyvei) című dokumentumfilm ötlete. Az egyiptomi taxis fiú mély meggyőződéssel jelentette ki, hogy a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadásban zsidók nem veszítették életüket, mert a brooklyni rabbik előre figyelmeztették őket, hogy aznap ne menjenek dolgozni. Amikor a rendező nem akart hinni a fülének, és kérdőre vonta a fiút, hogy komolyan beszél-e, azonnal jött a válasz: "Hiszen mindezt megírták már száz évvel ezelőtt a Cion bölcseinek jegyzőkönyvében".

A taxis és Levin beültek egy kávézóba, ahol a fiú elmesélte, hogy hiphop-rajongó, és Alexandriából származik. Amikor még szülővárosában élt, a fundamentalisták rendszeresen megverték, mert hiphop-CD-ket és amerikai DVD-ket vásárolt. Egy napon betelt a pohár, és az Egyesült Államokba emigrált. Hiába tapasztalta a saját bőrén, hogy milyen a kirekesztettség, a zsidókat okolja a világ bajaiért.

Ezután kezdődött az anyaggyűjtés, Levin igyekezett minél többféle szereplőt megszólaltatni, akinek véleménye, érintettsége lehet az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei terrortámadások után felerősödni látszó antiszemitizmussal kapcsolatban. Filmjében megszólalnak amerikai arabok, fekete nacionalisták, skinheadek, rabbik, holokauszttagadók és holokauszttúlélők. A címadó Cion bölcseinek jegyzőkönyve egy több mint száz éve íródott hamisítvány, amely a világuralom megszerzésére irányuló zsidó összeesküvést hivatott bizonyítani.

Forrás: [origo]

A rendező nem félt a nehézségektől, amikor belevágott filmje elkészítésébe, járt börtönben, mecsetben, sőt egy antiszemita rádióműsorban is szereplést vállalt, ahol megengedhetetlen hangnemet megütő betelefonálók kérdéseire is válaszolnia kellett. A filmben látható, ahogy Levin megdöbben, amikor egy hallgató közli vele, hogy "Megvetem magát". Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: "Lehet, hogy felkészületlennek tűntem emiatt ... de úgy gondolom, fontos volt ezt is benne hagyni a filmben. Elismerem, hogy nem voltam rá felkészülve. Megdöbbentem."

Levin dokumentum- és játékfilmes rendező. Videón nálunk is elérhető a Discovery Channel számára készített háromórás dokumentumfilmje a CIA-ről (CIA - A titkos hadsereg), amelyben áttekintést ad a hírszerzési ügynökség történetéről, részletesen taglalva a piszkos ügyleteket is, amelyekben szerepet játszott. Legsikeresebb játékfilmje a '98-as Slam - A szó fegyver, amelyben fekete gettókölykök a raphez hasonló művészeti formát, a slammelést művelik.

A Protocols of Zion-t október 21-én mutatják be az Egyesült Államokban.