George Clooney csalódott kenyéradó gazdáiban

Vágólapra másolva!
Már megtekinthető az interneten az olajüzletről szóló politikai thriller előzetese. A George Clooney és Matt Damon főszereplésével készült filmet a Traffic Oscar-díjas forgatókönyvírója rendezte.
Vágólapra másolva!

Stephen Gaghan, a Traffic forgatókönyvírója politikai thrillert rendezett George Clooney és Matt Damon főszereplésével. A Syriana Robert Baer, egykori CIA-ügynök valódi élményeit feldolgozó könyve (See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism) alapján készült. A több szálon futó történet mozaikjaiból áll össze a kép az olajért, azaz a pénzért és hatalomért folyó küzdelem végzetes következményeiről.

Clooney egy tapasztalt CIA-ügynököt alakít, aki több mint húsz év terrorizmus elleni küzdelem után kezd ráébredni a piszkos igazságra a munkájával kapcsolatban. Matt Damon feltörekvő olajbróker, akinek a tevékenysége családi tragédiához vezet. Feleségét Amanda Peet játssza, akit a Jack és Jill című tévésorozatban ismertünk meg, legutóbb pedig a Szerelem sokadik látásra című romantikus vígjátékban láthattunk.

Jeffrey Wright mint üzleti jogász morális dilemmával kerül szembe, amikor két amerikai olajvállalat egyesüléséhez kell asszisztálnia. Mindeközben a Föld túlsó felén egy pakisztáni tinédzser (Mazhar Munir) egy karizmatikus vallási vezető áldozatává válik. A különböző szereplők mind fogaskerekek az olajipar hatalmas gépezetében, anélkül, hogy tisztában lennének cselekedeteik messzire mutató következményeivel.

Stephen Gaghan eddig elsősorban forgatókönyvíróként tevékenykedett, az Oscar-díjas Traffic mellett ő írta a Bevetés szabályai-t, illetve az Elhagyatva című filmet Katie Holmes főszereplésével, melynek a rendezője is ő volt. A Syriana George Clooney és Steven Soderbergh közös filmgyártó cége, a Section Eight égisze alatt készült. Operatőre Robert Elswit, aki Clooney legutóbbi rendezését, a Good Night, And Good Luck-ot is fényképezte, továbbá olyan sikerfilmeket, mint például a Magnólia vagy a Boogie Nights.

A filmet december 9-én mutatják be az Egyesült Államokban, a hazai bemutató 2006 elején várható.