Kevin Smith háza tája

Vágólapra másolva!
A Shop-stop szülőatyja, a végtelen bölcsességgel bíró Néma Bob már a Fertőző Össznépi Bloglázat megelőzően is használta az internetet arra, amire egy független filmes rendező a legjobban használhatja: hogy közvetlenül kapcsolatba lépjen a rajongóival és elsőként őket tájékoztassa az alakulófélben levő projektjeiről. Ha mostanában rákattintunk az oldalára, nem csak azt tudhatjuk meg, hogyan állnak a Shop-stop folytatásának az előkészületei, de bekukkanthatunk Smith lakásába is, sőt, ötleteket kaphatunk ahhoz is, hogy melyik tévésorozatokat érdemes mostanában figyelemmel követni.
Vágólapra másolva!

Sokáig a The View Askewniverse, Smith produkciós cégének a honlapja adott otthont a rendező naplójának, de nemrégiben kiköltöztette egy önálló oldalra: most már a szerényen My Boring Ass Life (körülbelül: A rohadt unalmas életem) névre keresztelt blogon követhetjük a hétköznapjait. Egy valamirevaló rajongó számára nincs izgalmasabb dolog, mint bepillantást nyerni az imádott rendező életébe.

A blog olvasói rendszeresen nyaggatták Smith-t, hogy tegye közzé a háza alaprajzát. Mivel a rendező nem szeretné, ha az éj leple alatt megszabadítanák DVD-gyűjteményétől, ezt a kívánságot nem teljesítette, de a napokban azért kitett az oldalra egy rakás fotót a ház különböző helységeiről. Külön figyelmet érdemel a játékszoba, ahol Kevin és barátai heves pókerjátszmákat bonyolítanak mostanában.

Természetesen a filmélményeiről is beszámol a blogon. Feleségével együtt rákattant a Veronica Mars című sorozatra, amely egy vagány tinilányról szól, aki a suli mellett magándetektívként dolgozik. A sorozat második évadja most indul Amerikában, és Smith szerint, aki istent ismer, megveszi DVD-n az első évadot. Az NBC csatornán pedig Smith egyik felfedezettjének, Jason Lee-nek (a képregényfüggő Brodie a Shop-show-ból és a képregényrajzoló Banky a Képtelen képregény-ből) a saját sorozatát adják, a My Name Is Earl-t. A lelkendezve nyilatkozó rendező ebben az esetben nyilván nem elfogulatlan, de a sorozat valóban nagyon viccesnek ígérkezik: a sztori lényege, hogy az eddig kisebb lopásokból élő, bunkó Earl elhatározza, hogy megváltoztatja az életét és minden bűnt, amit valaha elkövetett, jóvá tesz. Minden 25 perces epizódra jut egy-egy jótétemény.

Forrás: My Boring Ass Life

Forrás: My Boring Ass Life

Smith játékszobája | NagybanSmith gardróbja | Nagyban

Akit jobban érdekel Smith rendezői tevékenysége, mint hogy éjszakánként szex előtt vagy helyett milyen sorozatokat néz a feleségével, annak is érdemes figyelemmel követnie a blogot. A hivatalosan még nem meghirdetett projektekről is itt szerezhet először tudomást a kitartó olvasó. Több mint tíz év telt el azóta, hogy Kevin Smith a minimális költségvetésből készült Shop-stop-pal berobbant az amerikai független filmgyártás élvonalába, és örökös tagságot vívott ki magának abban a tiszteletet követelő klubban, amelynek akkor már tagja volt Steven Soderbergh, Richard Linklater és Hal Hartley. Öt filmmel később a rendező kész visszatérni a gyökerekhez: a tervek szerint a The Passion of the Clerks alcímet viselő Shop-stop 2 forgatása pillanatokon belül elkezdődik.

Amikor az előkészületek megkezdődtek, Smith azonnal közzétette, hogy az eredeti filmből négy figura fog visszatérni a folytatásban: Randall a videotékából, Dante a boltból, illetve Jay és Néma Bob a sarokról. A legfrissebb hírek szerint megvan a női főszereplő is: Az utolsó éjjel című Spike Lee-filmből és a Sin City-ből ismert Rosario Dawsonnal (kép) sikerült megegyezniük az alkotóknak.

További tények, amelyeket Smith közhírré tett az alkotással kapcsolatban: nem kell attól tartani, hogy másfél órán keresztül a Shop-stop lehasznált poénjainak felköhögését kell végigszenvednie a szerencsétlen nézőnek, a plakáttól és a szlogentől eltekintve nem sok közös lesz a két filmben. Megvan a film rendezőasszisztense, és kiválasztották a forgatási helyszíneket is - sajnos ezekről nem árult el közelebbi infót. Jelenleg az olvasópróbák zajlanak, Smith szerint mindenki iszonyatosan vicces, végre a Jay-t megszemélyesítő Jason Mewes is a legjobb formáját hozza (aki köztudottan súlyos drogproblémákkal küzdött az elmúlt években).

Tulajdonképpen persze mindez mindegy, ami igazán számít az a Kevin Smith bejegyzéseiből áradó lelkesedés. A fickó nyilvánvalóan meg van róla győződve, hogy remekül sikerült a forgatókönyv, és alig várja, hogy elkezdhessen forgatni. Ez a film szeretetből készül, és talán nem hiába reménykedünk benne, hogy ez a végeredményen is meglátszik majd.

Bujdosó Bori