Ledőlt a japánok szexuális tabuja

Vágólapra másolva!
A japán mozirajongók ebben a hónapban, a Kinsey című film premierjén láthatnak először teljesen fedetlen nemi szervet a mozivásznon - adta hírül a Shukan Post. Az Eirin nevű bizottság mindeddig szigorúan fellépett a nemzőszervek filmbéli ábrázolása ellen, arra kényszerítve a filmeseket, hogy kivágják vagy kikockázzák az erkölcstelennek bélyegzett jeleneteket.
Vágólapra másolva!

Az Administration Commission of Motion Picture Code of Ethics, rövidebben Eirinként emlegetett japán bizottság engedélyezte a Kinsey című film vágatlan verziójának műsorra tűzését. Ez lesz az első alkalom az ázsiai ország filmtörténetében, hogy a nézők fedetlen nemi szervet láthatnak a vásznon anélkül, hogy a képet kikockáznák.

Az elismert rendező, a Boldog karácsonyt, Mr Lawrence-t jegyző Osima Nagisa már évtizedekkel ezelőtt felvette a harcot az Eirinnel 1976-as, botrányt kavaró alkotásával, Az érzékek birodalmá-val.

A Cannes-ban Arany Pálmával díjazott Osima azt állította, hogy a dráma tabudöntögető képsorai művésziek, de az Eirin pornográfnak bélyegezte a filmet, és alaposan megvágatták. Még öt évvel ezelőtt is, amikor a mozik újra műsorra tűzték, az Eirin miatt tizenöt jelenetet kellett megváltoztatni.

Japánban eddig legmesszebb Oliver Stone Minden héten háború című 1999-es filmjének bemutatásával merészkedtek, ebben ugyanis néhány villanásra feltűnik egy férfi nemi szerv, amikor két futballjátékos összeütközik.

Idén augusztusban azonban bemutatják a Kinsey-t, az Oscar-díjas Bill Condon filmjét, melynek Liam Neeson a főszereplője. "Hosszan tanácskoztunk a döntés előtt, és arra jutottunk, hogy a jelenet, amelyben a nemi szerv láthatóvá válik, nagyon fontos a film szempontjából, ezért vágatlanul és kikockázás nélkül akartuk vetíteni" - mondta a Kinsey-t terjesztő Socsiku cég szóvivője a Shukan Post nevű lapnak.

Az Eirin, amely szigorúan tiltja a genitáliák és az ágyéki szőrzet ábrázolását, engedett az elveiből az amerikai szexkutató életrajzi filmjének esetében. "Nem sokáig látható a vásznon, és végül úgy döntöttünk, hogy a jelenetet nem érintik az Eirin szabályai" - nyilatkozta a lapnak a filmetikai bizottság szóvivője.

Az ominózus kép akkor látható, amikor Kinsey a reprodukciós aktust magyarázza az egyetemi hallgatóknak. A jelenet kulcsfontosságú a történet szempontjából, mert a tudós ekkor döbben rá, hogy ezen a téren mennyire hiányos az oktatás, és elkezd adatokat gyűjteni, hogy javíthasson a helyzet. Az egykori zoológiaprofesszor 1948-ban jelentette meg tabudöntögető főművét, A férfiak szexuális viselkedésé-t, amely alapjaiban rengette meg a házasságon kívüli szexhez, a maszturbációhoz, a prostitúcióhoz, az orális szexhez és a homoszexualitáshoz való társadalmi hozzáállást.

"Nincs semmi mocskos abban a jelenetben, ahol a genitáliát megmutatják. Valójában szerintem azt bizonyítja, milyen elhivatott akadémikus is Kinsey. A film nem csak Kinsey életéről szól, hanem benne rejlik az is, hogy vitát indíthat a modern szexualitásról. Manapság nincs sok olyan kutató, mint amilyen Kinsey volt. Nem számít, mennyire nyitottá váltunk a a szexualitással kapcsolatban, még mindig sok terület számít tabunak" - mondta Japán első számú szexológusa, Kim Myung Gan. "Megvan arra az esély, hogy ha kikockázás nélkül vetítik ezt a jelenetet, elmélyül a társadalmi vita a szexuális oktatásról. Remélhetőleg ez a film példát szolgáltat arra, hogyan kell ábrázolni a szexualitást."