Che Guevarát követheti az Úton

Vágólapra másolva!
A Che Guevera - A motoros naplója rendezője ismét a lázadó fiatalság egyik kultikus alaptémájhoz nyúl, Walter Salles a forradalmár ifjúkorának filmrevitele után a beat-nemzedék leghíresebb regényét, Kerouac Úton-ját filmesíti meg.
Vágólapra másolva!

Walter Salles, a Központi pályaudvar és a Che Guevara - A motoros naplója rendezője megfilmesíti a beat-korszak alapműveként számon tartott Jack Kerouac-regényt, az Úton-t. A könyvet az a Jose Rivera dolgozza át a filmvászonra, aki a dél-amerikai forradalmár fiatal éveit bemutató film Oscarra jelölt forgatókönyvét írta.

Az Úton megfilmesítésének jogát Francis Ford Coppola már csaknem négy évtizede megvásárolta, így a készülő mozit az ő stúdiója, az American Zoetrope karolta fel, a producer pedig Rebbecca Yeldham lesz, aki Che Guevara - A motoros naplójá-nál is dolgozott. Salles ismét együtt fog működni azzal a két céggel, amelyek Oscar-díjas betétdalú filmjénél is jelen voltak, a Focus Features és a Pathe International felel majd az Úton filmváltozatának külföldi terjesztéséért.

Az 1957-es regény narrátora Kerouac alig leplezett alteregója, Sal Paradise, aki nekivág az útnak, hogy bejárja Amerikát. A történetben jobb és rosszabb napok követik egymást, Sal stoppol, vonatokra ugrál fel, időnként találkozik más utazókkal, minden falat étel megszerzéséért meg kell küzdenie, és kalandjai közepette megismeri a beat-nemzedék életérzését, a szabadság és a vágyakozás sajátos keverékét.

Ránk maradt egy 1957 körül íródott levél Kerouactól, amelyben az író arra kéri Marlon Brandót, hogy vállalja el Sal útitársa, Dean Moriarty szerepét regénye filmváltozatában. A szerző úgy tervezte, hogy főhősét ő maga játszaná.

Az Úton-hoz csak 2006-ban kezdik meg a szereplőválogatást, de azt már lehet tudni, hogy Coppola a Majdnem híres és a Nagy hal című filmekből ismert Billy Crudupot szemelte ki Paradise szerepére. A filmet jövőre kezdik forgatni.