Dalra fakad Nagy Sándor szépséges neje

Vágólapra másolva!
A musicalrajongók piros betűs napja lesz november 11-e, amikor bemutatják Amerikában a Rent című Broadway-musical filmváltozatát, Rosario Dawsonnal a főszerepben. A neten megtekinthető előzetes azt sugallja, hogy a film giccsmennyiségben nem fog alulmaradni a korábbi musicalfilmekkel való versenyben.
Vágólapra másolva!

A Rent Puccini Bohémélet-ének alaptörténetét helyezi modern, New York-i környezetbe: egy művészekből álló baráti társaság egy évét követi végig, bemutatja harcukat érzelmeikkel, a szegénységgel és az AIDS-szel. A darab főbb szereplői Mark, aki filmrendező és a sztori narrátora is egyben, volt barátnője, Maureen, aki elhagyja a fiút egy másik nőért, két HIV-pozitív zenész, Roger és Angel (utóbbi transzvesztita is), illetve Mimi (őt alakítja Rosario Dawson), a drogos és AIDS-es táncosnő.

A netről letölthető előzetesben a musical egyik dalára láthatunk egy kimerítő képösszeállítást a filmből, melyben végigvonul a darab összes fent említett fontos motívuma: nagy nevetések, összeborulások és veszekedések követik egymást többnyire lassítva, és van még nagy esőzés, igazán narancssárga napfelkelte és tűzijáték is.

A filmben Rosario Dawson (Nagy Sándor - A hódító, Sin City) kivételével a színpadi változat szereplői játszanak, akik közül a magyar nézők leginkább Taye Diggst (Chicago, Egy csók és más minden) ismerhetik. A fimet az első két Harry Potter-film rendezője, Chris Columbus rendezi, operatőrje pedig a kétszeres Oscar-jelölt Stephen Goldblatt (Mindörökké Batman, Hullámok hercege).

Az eredeti musicalt 1996-ban mutatták be New Yorkban, hatalmas sikerrel: szinte minden színházi díjat elnyert (többek között Tony- és Pultizer-díjat is kapott), és a legnagyobb lapok is elragadtatással cikkeztek róla. Az előadás a mai napig fut a Broadwayn, és bemutatták a világ legtöbb nagyvárosában, így Budapesten is. A musical szerzője, Jonathan Larson (szöveg, zene) már nem érhette meg darabja sikerét, mert egy nappal a bemutató előtt, mindössze 35 évesen elhunyt.