Vágólapra másolva!
Felkerültek az internetre az első képek a Copying Beethoven című filmből, amely a zeneszerző utolsó évének történéseit mutatja be, nagy súlyt fektetve a bájos asszisztensnő iránt érzett kései szerelemre. Az Ed Harris és Diane Kruger főszereplésével készülő produkciót Budapesten forgatják.
Vágólapra másolva!

"Bizonyos mértékig szabadon kezeljük a tényeket, de a célunk az, hogy minél közelebb jussunk Beethoven utolsó évének valóságához" - állítja Stephen J. Rivele, a Copying Beethoven forgatókönyvírója, aki alkotótársával, Christopher Wilkinsonnal olyan életrajzi filmeken dolgozott korábban, mint az Ali és a Nixon.

A film 1824 áprilisában kapcsolódik be a zeneszerző életébe, a Kilencedik szimfónia bemutató előadása előtt. Beethovennek új kottamásolóra van szüksége, hogy elkészüljön a premierre. Elküldi megbízottját a bécsi konzervatóriumba, hogy válassza ki a legtehetségesebb diákot, aki a gyönyörű Anna Holtzcal tér vissza. A valóságban két fiatalember érkezett a művész segítségére, a film főhősnője csupán kitalált alak.

"Azt kérdeztük magunktól: Miért ne lehetne egy nő a kottamásoló? Csak ez a döntés tehette lehetővé, hogy anyagi támogatást kapjon egy olyan film, amely a kései Beethovenről szól" - avatta be a közönséget Rivele a forgatókönyvírás kulisszatitkaiba.

Anna segít a zeneszerzőnek felkészülni a premierre, és végül ahhoz is összeszedi a bátorságot, hogy megmutassa neki saját zeneműveit. Beethoven először kigúnyolja a darabokat, de később bocsánatot kér, és komoly feladatot bíz a lányra, aki iránt titokban szerelmet érez. Bevezeti a zene igazi mélységeibe, és erőt ad neki ahhoz, hogy maga is zeneszerzővé váljék.

A Ludwig van Beethovent alakító négyszeres Oscar-jelölt Ed Harris oldalán Diane Krüger játssza a bájos asszisztenst, akinek szépsége megigézi az öregedő művészt. A kevéssé ismert, ám határozottan jóképű Joe Andersont szerződtették a zeneszerő unokaöccse, Karl van Beethoven szerepére, aki zseniális zenei képességei ellenére soha nem tudott kitörni nagybátyja árnyékából.

Forrás: [origo]
Diane Krüger a filmben | Nézd meg nagyban a képet!

"A forgatókönyv csodálatos, és a karakter megformálása hatalmas kihívást jelent" - nyilatkozta korábban Krüger, a Trója Szép Helénája, aki valaha balett-táncosként dolgozott a londoni Royal Balett társulatban, így nem áll távol tőle a komolyzene. A filmet az az Agnieszka Holland rendezi, aki a Teljes napfogyatkozás, a Titkok kertje és a Megölni egy papot című alkotásokat készítette.

A Copying Beethoven forgatása áprilisban kezdődött Budapesten, az utómunkálatokra Londonban fog sor kerülni. A forgatási helyszín mellett van még egy hazai vonatkozású pontja a filmnek, a Kilencedik szimfóniát egy magyar zenekar adja elő a vásznon.