A bűn uralta Amerikát a hétvégén

Vágólapra másolva!
A Sin City című, látványvilágában és szereposztásában is különleges képregény-adaptáció szerezte meg a nézettségi listák első helyét Amerikában, maga mögé utasítva a Beauty Shop című Queen Latifah-komédiát. A tengerentúlon ezen a hétvégén tűzték műsorra a  Kontrollt, és bár a magyar alkotás összbevétele nem vetekedhet a sok ezer moziban vetített szuperprodukciókkal, Antal Nimród filmje igen szép eredményt ért el.
Vágólapra másolva!

Amerikában a korhatáros Sin City című filmre (nyár elején az [origo] filmklub műsorán!) voltak a legtöbben kíváncsiak a hétvégén. Nem volt hiábavaló a bemutatót megelőző nagyszabású reklámkampány, Frank Miller képregényének Robert Rodriguez-féle adaptációja 28,1 millió dollár bevételt hozott első hétvégéjén. A sikerhez valószínűleg hozzájárult az illusztris stáblista is, melyen olyan jól csengő nevek szerepelnek, mint Bruce Willis, Jessica Alba, Mickey Rourke, Benicio Del Toro és Clive Owen. Rodriguez, az Alkonyattól pirkadatig és a Desperado alkotója az egyik betét rendezését Quentin Tarantinónak engedte át. A három szálon futó film egy képzeletbeli nagyvárosban játszódik, ahol korrupció és romlottság uralkodik.

Második helyen landolt a Beauty Shop című vígjáték, amely a Birkanyírás 2 speciális folytatásának tekinthető abból a szempontból, hogy a 2004-es komédia egyik karakterének életét fűzi tovább. A Queen Latifah által megformált szereplő megnyitja saját szépségszalonját, ahol az alkalmazottak legalább annyira félnótások, mint a vendégek. A film 13,5 millió dollárt gyűjtött be a hétvégén, így a szerdai bemutató óta máris 17,3 millióval lettek gazdagabbak az alkotók. A nézők kétharmada nő volt, ezért a terjesztők optimisták a jövőre nézve. "A nők nem rohannak rögtön a bemutató után a mozikba, szóval azt hiszem, a Beauty Shop még jó darabig még műsoron lesz" - véli Erik Lomis, a terjesztő cég vezetője. Bár a film előkelő helyet foglal el a nézettségi listákon, a bevételt tekintve nem tud versenyre kelni az elődeivel. A Birkanyírás második része 24 milliós bevétellel debütált, az eredeti vígjáték pedig 21 milliót hozott első hétvégéjén 2002-ben.

A Találd ki, ki jön vacsorára című 1967-es klasszikus korszerűsített változata, az Ashton Kutcher főszereplésével készült Guess Who szerezte meg a harmadik helyet 13 millió dolláros bevételével. Az eredeti filmben Katharine Hepburn játszotta a lányt, aki hazaviszi bemutatni színes bőrű barátját, Sidney Poitiert.

A Magyarországon is futó Robotok című animációs film került a negyedik helyre. A hétvégén 10 millió dollárért váltottak rá jegyeket, így négy hét leforgása alatt sikerült átlépnie a 100 milliós álomhatárt. Sandra Bullock új filmje, a kritikusok által tipikus gyenge folytatásnak minősített Beépített szépség 2 lett az ötödik. A hazánkban Csábítunk és védünk alcímmel április 21-én a mozikba kerülő komédia második hétvégéjén csak 8,4 millió dollárt hozott.

A kezdeti látványos sikerek után A kör 2-t is elérte a horrorfilmek átka, és megkezdte mélyrepülését. Az újra felbukkanó videokazetta és a bosszúálló szellem körül bonyolódó rémfilm harmadik hétvégéjén a hetedik helyre csúszott vissza, előző heti bevételének csupán töredékéért, 5,8 millió dollárért keltek el rá jegyek.

Forrás: Budapest Film

Ezen a héten tűzték műsorra a Kontroll-t Amerikában, és bár egyelőre csak két New York-i moziban vetítették, figyelemre méltó bevételt produkált. Antal Nimród filmje 11 050 dolláros bevételt, vagyis mozinként több mint 5000 dollárt könyvelhetett el. Összehasonlításul: a harmadik helyezett Guess Who mozinkénti átlagbevétele ennél jóval kevesebb, csupán 4130 dollár. Valószínűleg a terjesztők is felkapják erre a fejüket, és hamarosan egyre több helyen lehet majd megnézni a magyar kultmozit a tengerentúlon. A Kontroll április 22-én debütál majd két Los Angeles-i moziban is.