Kuvait betiltotta a Fahrenheit 9/11-et

2004.08.02. 16:12

Az Oscar-díjas rendező Arany Pálmával jutalmazott dokumentumfilmjét, a Fahrenheit 9/11-et nem vetíthetik a közel-keleti országban, mert az sérti a szaúdi királyi család több tagját, emellett az Irak-ellenes amerikai inváziót kritizálja.

"Törvény írja elő, hogy tilos országunk szövetségeseinek sértegetése, emellett Kuvait és Szaúd-Arábia kapcsolata különleges nemzetek közötti viszony" - nyilatkozta Abdul-Aziz Bou Dastour, a kuvaiti információs minisztérium filmügyi és produkciós főelőadója.

Bou Dastour szerint a film "sérti a szaúdi királyi családod, mivel azt állítja, közösek az érdekei George W. Bush amerikai elnök családjával, s, hogy ezek az érdekek ellenkeznek az amerikai nép érdekeivel".

A minisztérium július közepén hozta meg döntését, amikor az állami kézben lévő Kuwait National Cinema Co. engedélyt kért a dokumentumfilm behozatalára. Ez a monopolhelyzetben lévő vállalat foglalkozik az ország filmimportjával, azonban minden egyes alkotást a kormány cenzorai ellenőriznek előzőleg.

A Fahrenheit 9/11 úgy mutatja be az amerikai vezetést, hogy "nem voltak éberek" a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megelőzően, ezután pedig a terrorizmus rémét felhasználva, félelemkeltéssel próbálták megnyerni a polgárok támogatását az iraki háborúhoz.
 
A szaúdi királyi család azért szólalt fel a film ellen, mert abban olyan állítások hangzanak el, melyek szerint magas rangú szaúdi polgároknak - köztük a bin Laden család 24 tagjának - engedélyezték, hogy elhagyják az Egyesült Államokat, közvetlenül azután, hogy az amerikai légteret lezárták a polgári forgalom elől a merényleteket követően.

A terrortámadást vizsgáló 9/11 bizottság nem talált rá bizonyítékot, hogy a légtér szeptember 13-i megnyitása előtt bármilyen repülőjárat felszállási engedélyt kapott volna.
 
Turki al-Fejszál herceg, Szaúd-Arábia londoni nagykövete, aki a hírszerzést felügyelte a háború idején, elmondta, országát felmentették az alól a vád alól, hogy szerepet játszott a terrortámadásban.

"Jobb lett volna, ha Mr. Moore elolvassa a terrortámadás után készült jelentést, mielőtt elkészíti a filmjét" - nyilatkozta al-Fejszál a Daily Telegraphnak. "Akkor tudhatná, hogy az összes hivatalos protokoll be lett tartva. Ezzel fontos lehetőséget szalasztott el, hogy megismerje a kulcsmotívumokat, ezenkívül, ha én lennék a helyében, először elutaznék abba az országba, amelyet rossz színben tüntetek fel a filmemben."

Kuvait kulcsszerepet játszott a második Öböl-háborúban, ugyanis innen indult az offenzíva, amely végül megbuktatta az országot 14 éve lerohanó diktátort, Szaddám Huszeint. Szaúd-Arábia az első Öböl-háborúban légtere és szárazföldi területei megnyitásával támogatta a kuvaiti felszabadító erőket.

A Fahrenheit 9/11-et augusztus 26-án kezdik el vetíteni a magyar mozik, az [origo] filmklub vetítésén hatvan szerencsés olvasónk azonban egy nappal a bemutató előtt ingyen megnézheti majd a filmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK