Egy bábfilm miatt idegesek a Fehér Házban

2004.08.02. 11:39

A Drudge Report megtudta, hogy a Paramount filmstúdió a Fehér Ház számára kellemetlen meglepetéssel rukkol ki a választások előtt - egy filmmel, ami marionettbábukkal gúnyolja ki a terror ellen folytatott háborút és a médiát. A South Park alkotóinak Team America: World Police című új produkciója a baloldaliakat, Michael Moore-t és az akciófilm kliséit sem kíméli.

"Nem hiszem, hogy a terrorizmus vicces lenne. A Paramount jobban tenné, ha tisztelné azokat, akik harcolnak és feláldozzák magukat Amerika biztonságáért" - mondta Bush elnök egyik magas rangú tanácsadója a Drudge Reportnak a hétvégén.

A botrányos film bemutatóját két héttel a novemberi választások előttre tervezik. A Team America: World Police címen futó mozit a South Park alkotói, Trey Parker és Matt Stone készítették. A film hivatalos poszterén egy gúzsba kötött, nyilvánvaló Bush-hasonmás látható háttal a nézőnek. A neve elhallgatását kérő fehér házi tanácsadó dührohamot kapott, miután megnézte a film honlapját és az előzetest. "Ezeknek nincs lelkiismeretük. Egyáltalán nem tartom viccesnek."

A filmben marionettbábukkal keltik életre és figurázzák ki a terroristákat és az amerikai médiaszemélyiségeket. Parker és Stone a gúnyolódás nagyját a baloldali tudósokra és Michael Moore-ra zúdítja.

"Bush benne sincs a filmben" - mondta Parker vasárnap este a Drudge Report rádióadásban. "Azt javasolnám az embereknek, hogy nézzék meg a filmet, mielőtt ítélkeznének felette."

A filmnek semmi köze sincs az azonos című '80-as évekbeli képregény-sorozathoz, ami a bűnözés ellen harcoló, patrióta autóversenyző-csapat kalandjait mesélte el. Parker és Stone mozija szuperhősszerű kalandorokról szól, akik beutazzák a világot, hogy harcoljanak a terroristák és más rossz emberek ellen. A Team America: World Police nem csak politikai paródia, hanem a tipikus hollywoodi akciófilm szatírája is. Az eredeti terv az volt, hogy jelenetről jelenetre haladva figurázzák ki a Holnapután-t, aminek a forgatókönyvét még a forgatás megkezdése előtt megszerezték, és végül ugyanazon a napon mutatják majd be, mint az eredetit. "Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon vicces lenne, de az ügyvédünk lebeszélt minket a tervről" - mondták a filmesek.

 

Már maga az előzetes is az akciófilmekének jól eltalált paródiája. A földgömböt mutatják, közben elkezd beszélni a szokásos mély és komoly hang: "Példátlan veszélyben élünk. A terroristák bárhol a világon hozzáférhetnek tömegpusztító fegyverekhez. A globális káosz felemészt minden országot a Földön. Csak egy remény maradt az emberiség számára..." Míg a hang beszél, baljós eseménytelenség uralkodik képi szinten, de amint befejeződik a szöveg, látványos és fülsiketítő robbanások következnek. Háttérben a lángokkal, egymás után jelennek meg nevek óriásbetűkkel a vásznon: "Alec Baldwin, Sean Penn, Tim Robbins, Liv Tyler, Susan Sarandon, Martin Sheen, George Bush, John Kerry és Michael Moore mind őrjöngeni fognak, ha megnézik ezt a filmet". Gyors vágásokkal következnek a hagyományos akciójelenetek: autósüldözés, lövöldözés, robbantás, karate, csók - mindez bábukkal. A szereplők közt van üvöltöző, kemény szőke cicababa, jóképű csávó, hosszú szakállú tálib, és maga Oszama bin Laden is felismerhető. "A szabadság egy hajszálon függ" - figyelmeztet búcsúzóul a hang.

A filmhez olyan típusú fából készült bábukat használtak, amelyek a '60-as évek gyerekeknek szóló tévéműsoraiban lettek népszerűek.

"A terroristákból csinálunk viccet, nem pedig a terrorizmusból, és ez így megy már a South Park Oszama bin Ladenes epizódja óta. Nem gúnyolódunk a téma minden aspektusán, nem viccelődünk a tűzoltókon vagy a katonákon. Inkább a hollywoodi színészek a célpontjaink. Hálásak vagyunk a Bush-kormánynak a szólásszabadságért. Az emberek úgy fognak kijönni a moziból, hogy nem tudják majd eldönteni, vajon melyik politikai oldalon állunk. Egyelőre még nincs Bush-báb a filmben, de lehet, hogy beleteszünk egyet. De nem akarjuk, hogy az emberek azt higgyék rólunk, hogy a Fahrenheit 9/11 farvizén próbálunk evezni. Ettől a filmtől mindenkinek lesz félnivalója" - nyilatkozták az alkotók.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK