A keresztapától nő a tesztoszteronszint

A filmnézés megemelheti a hormonszintet, a férfiakat és nőket romantikus vagy éppen agresszív hangulatba hozhatja, derítették ki amerikai kutatók.

Az érzelmes filmek, például A szív hídjai hatására a progeszeteronszint 10%-kal emelkedett a nézőkben. A michigani egyetem tudósai kísérleteik alapján arra jutottak, hogy ez nemtől függetlenül érvényes.

Azonban a szerelmes Clint Eastwood-film megnézése lecsökkentette a férfiak tesztoszteronszintjét, míg a nőké változatlan maradt.

A keresztapá-val pontosan az ellenkező érzelmet lehet kelteni. A háromórás véres családi történet nézése közben a magas tesztoszteronnal bíró férfiaknál is további 30%-kal ugrott meg ez a szint.

Amikor azonban a kutatók az amazonasi esőerdőkről szóló dokumentumfilmet vetítették az embereknek, azt találták, hogy semmilyen hatást sem gyakorolt a hormonokra a film.

"Amikor filmet nézel, nem csak az agyad, hanem a hormonjaid is válaszolnak" - mondta Oliver Schultheiss, a kutatást vezető pszichológia professzor.

"Ha meg akarod ismerni valakinek a személyiségét, elég ha megnézed a videógyűjteményét" - tette hozzá Schultheiss, aki a Hormones and Behavior (Hormonok és viselkedés) nevű szaklapban publikálta tanulmányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK