Will Smithék lenyúlták Björk robotját

Néhány mozimániás hasonlóságot fedezett fel a Will Smith Én, a robot című filmjében látható robotok és egy 1998-as Björk-videoklip, az All is full of love figurái között.

"Megdöbbentett, hogy milyen égbekiáltó az ötletlopás" - mondta Drew Feinberg, akinek már az Én, a robot előzetesének megjelenésekor is feltűnt a hasonlóság. Ezt le is jegyezte népszerű internetes naplójában. Múlt hónapban a low culture internetes oldalon gyűrűzött tovább az ügy. Ott egymás mellé illesztették a kétféle robottípust ábrázoló fényképeket, és egyértelművé vált a nagyfokú hasonlóság.

A Björk-videoklipben látható robotokat a brit kliprendező, Chris Cunningham tervezte. A gépek arcát az énekesnőéről mintázta. Az eredmény fényes, sima, érzékeny, szemöldök nélküli robot lett, vagyis nagyon hasonló a későbbi Én, a robot című film figuráihoz. Cunningham segédkezett az AI - Mesterséges intelligencia című Spielberg-film robotjainak elkészítésénél is, de Will Smith új filmjéhez nem volt köze sem neki, sem Paul Catlingnak, aki a Björn-féle bábukat építette.

Roger Gilbertson, egy kaliforniai robotüzlet elnöke szerint nem kell galád cselszövést látni a hasonlóság mögött. "A filmbeli robotok kinézetét mindig az adott korhoz és a közönség igényeihez igazították. Régebben, az ötvenes években a robotok nagyok és szögletesek voltak, gondoljunk csak Robby robotra a Tiltott bolygó című filmből. Björk klipjében és az Én, a robot-ban a robotok csiszoltak, atletikusak, látszanak az izmaik - ahogy ezt ma elvárjuk."

Feinberget viszont nem elégítette ki ez a magyarázat. "Miért nem jöttek ki valamilyen klassz új dizájnnal a Cunningham-utánérzés helyett?" - kérdezte.

Az Én, a robot forgalmazója, a Fox egyelőre nem hajlandó kommentálni az esetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK