Megtagadták a Fahrenheit 9/11 vetítését

Két nagy amerikai mozilánc nem hajlandó műsorra tűzni a Fahrenheit 9/11-t. A Fridley Theaters propagandafilmnek tartja, a GKC Theaters tiszteletlenségnek érezné a vetítést az iraki amerikai katonákkal szemben. Mindketten visszautasítják a cenzúra vádját.

Michael Moore Fahrenheit 9/11 című filmjét pénteken újabb 286 amerikai moziban kezdték el vetíteni. Viszont ha egy nebraskai, wisconsini vagy marquette-i mozirajongó meg akarja nézni, kénytelen odébb utazni, ugyanis a GKC Theaters és a Fridley Theaters mozilánc megtagadta a Bush elnököt kritizáló dokumentumfilm vetítését.

Robert Fridley, a Fridley Theaters tulajdonosa közölte, hogy a filmet azért nem játsszák, mert propagandának tartják. "Mindig is az volt és lesz a vezérelvünk, hogy nem játsszuk le azt, amit propagandafilmnek érzünk. Nem számít a forrás. Úgy érezzük, hogy a Fahrenheit 9/11 beleesik ebbe a kategóriába."

Beth Karasotes, a GKC Theaters elnöke kijelentette, hogy a 29 mozit és 270 termet magába foglaló lánca mindaddig nem fogja vetíteni a dokumentumfilmet, amíg Amerika háborúban áll.

"Hiszünk abban, hogy Michael Moore-nak szabadságában állt megcsinálni ezt a filmet. Reméljük, hogy vendégeink megértik és tiszteletben tartják a mi jogunkat ahhoz, hogy ne mutassuk be. Amíg tart a háború, az Irakban állomásozó amerikai katonák megérdemlik az osztatlan figyelmünket" - nyilatkozta Karasotes.

A Fahrenheit 9/11 máris 60 millió dollár bevételt hozott a június 25-i bemutatója óta. A filmet összesen már 2011 mozivásznon vetítik Amerikában, és a harmadik hétvégéjén újabb 11 millió dollárért vettek rá jegyeket.  A forgalmazó Lions Gate elnöke, Tom Ortenberg elmondta, hogy a két nagy mozilánchoz csatlakozva több független kis mozi is visszautasította Moore filmjének játszását.

"Ez szörnyű példa arra, amikor valaki a személyes politikai nézeteit a közösség érdeke fölé helyezi" - mondta Ortenberg. Szerinte sok kisvárosban ezek a mozik az egyetlenek, ezért sokan nem nézhetik majd meg a filmet.

Fridley visszautasítja a cenzúrával kapcsolatos vádakat. "Nem tagadjuk, hogy Michael Moore-nak joga volt elkészíteni és terjeszteni ezt a filmet. Ha bárki tagadná ezt a jogot, az élvonalban lennénk, hogy harcoljunk a filmért. Moore-nak joga volt elkészíteni az üzenetét, és nekünk jogunk van ahhoz, hogy ne legyünk a kézbesítői" - fejtette ki a Fridley Theaters mozilánc álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK