A Hitler-film felkavarta a németeket

Vágólapra másolva!
A náci vezetőt emberi oldaláról bemutató német alkotás, a Hitler utolsó napjai igazi botrányfilm lett. A főszereplő Bruno Ganzot Hitlerként köszöntötték az utcán, néhány napilap az egekbe emeli a filmet, mások veszélyesnek és kártékonynak tartják.
Vágólapra másolva!

A média fokozott érdeklődése és a nagyrészt kedvező kritikák közepette a Der Untergang (magyar címén Hitler utolsó napjai) lett a közelmúlt német történelmének legtöbbet emlegetett filmalkotása. A filmet Oliver Hirschbiegel rendezte, a forgatókönyvíró és a producer Bernd Eichinger volt.

A tabudöntögető filmre az első hétvégéjén 480 000 jegyet adtak el, ami nem kis teljesítmény egy két és fél órás történelemleckétől. Az, hogy egy német filmes megpróbál drámát forgatni a háború utáni generáció által gyűlölt őrültről, ellenállhatatlan téma lett a történészek, bulvárlapok, magazinok, talk-show-k, politikai vezetők, vezércikkírók és iskolás gyerekek számára.

A két legtöbbet feszegetett kérdés így hangzik: Szabad a németeknek olyan filmet csinálniuk, ami Hitlert rokonszenves emberi lénynek állítja be rángatózó, üvöltő szörnyeteg helyett? Ábrázolható-e Hitler mint figyelmes főnök és szerelmes friss házas, ahogy gyöngéden megcsókolja a feleségét?

"Hitler mint filmsztár?" - kérdik hitetlenkedve az egyik legnagyobb német napilapban, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. "A német filmesek érthető okokból eddig messze elkerülték a Führer föld alatti búvóhelyét. Eichinger óriási kockázatot vállal."

"Ha olyan karaktert mutatsz be, mint Hitler, olyannak kell bemutatnod, amilyen volt" - mondta Eichinger. "Emberi lény volt. Nem volt földönkívüli. Nem másik fajhoz tartozott. Szerintem veszélyes egyszerűen csak mániákus szörnyként bemutatni. Karizmatikus volt. Képes volt emberek millióit az ő elképzeléseinek szolgálatába állítani."

Forrás: Best Hollywood

Sok német megtapsolta a berlini bunker felett vívott hiábavaló csata véres ábrázolását a filmben, és a kritikusok szinte egyöntetűen lelkesedtek a Hitlert játszó svájci színészért (Bruno Ganz), másokat viszont zavart a múlt felhánytorgatása. Néhány iskolást nyilvánvalóan sokkolt az öngyilkossági jelenet és a rögtönzött amputációk.

"Most újra fellángol az egész vita Németország bűnösségéről Eichinger elképesztően költséges filmje miatt. Miért nem lesz ennek soha vége?" - írja a Stuttgarter Zeitung vezércikkében.

Akad jó néhány olyan újság és magazin is, amelyek dicsérték a filmet. A Bild Eichinger mesterművének és az év filmjének nevezte a Hitler utolsó napjai-t

"Bruno Ganz briliáns Hitler szerepében" - írta Hans-Georg Rodek, az egyik napilap kritikusa. "Kiabál a tábornokokkal, kifejezi elégedettségét a zsidók legyilkolása miatt, saját összeomló nemzetét a túlélésre érdemtelennek nevezi, és megdicséri a szakácsot a finom tészta miatt."

Forrás: Best Hollywood

Ganz, akit nemrég egy zavarodott mozilátogató "Heil Hitler" felkiáltással üdvözölt, állítólag azért vállalta a gonosz szerepét, mert elege lett abból, hogy mindig csak angol színészek játsszák Hitlert.

"Sokan mondták nekem, hogy még nincs itt az ideje, hogy ebből csináljunk pénzt, mert a trauma még mindig nagyon közeli, és a németek nem tudnák elviselni" - mondta Ganz.

A Hitler utolsó napjai című filmet jövő év elején mutatják be a magyar mozikban.