Politikai témákkal nyerték a torontói fesztivált

Vágólapra másolva!
A Hotel Rwanda és az Omagh nyerte a torontói nemzetközi filmfesztivál fődíját. A közönséget megragadták a valódi világ borzalmai, a fajirtás és a polgárháborúk által inspirált filmek.
Vágólapra másolva!

A Hotel Rwanda egy szállodaigazgató valós történetén alapul, aki több száz életet mentett meg az 1994-es fajirtások alatt. Az alkotás elnyerte a People's Choice díját, amit a szeptember 9. és 18. között megrendezett fesztivál látogatóinak szavazatai alapján ítéltek oda.

Az Omagh című film nyerte a fesztivál Felfedezés díját, amit az eseményen megjelenő újságírók ítéltek oda. Az Omagh szintén erősen a valóságban gyökeredző mozi. A film az észak-írországi 30 éves konfliktus legvéresebb támadásában, az 1998-as bombázásban áldozatul esettek családtagjairól készült, az ő együttműködésükkel.

"Roppantul örülünk neki, hogy a rendkívül kényes politikai felhang, amit ebben a különösen fontos évben választottunk a fesztivál számára, lecsapódott a díjazásban is" - mondta a fesztivál egyik rendezője, Noah Cowan a Reutersnek

A Hotel Rwanda díjazására lehetett számítani, mert a fesztivál középpontjában idén az afrikai filmek álltak, sőt külön részleget szenteltek Dél-Afrikának. Számos filmet vetítettek a ruandai fajirtásról, ami alatt 800 000 tutszi és politikailag mérsékelt hutu vesztette életét.

A Hotel Rwandá-ban Don Cheadle játssza a szállodaigazgató Paul Rusesabaginát, aki készpénzzel és alkohollal üzletel, hogy megvásárolja a hoteljében menedékre lelő emberek nyugalmát. A filmben Nick Nolte is szerepel, ő a ruandai ENSZ-csapatok idegbeteg vezetőjét alakítja, figurája alig leplezetten utal a kanadai parancsnokra, Romeo Dallaire-re.

A jutalmazottak közt volt az In My Father's Den című új-zélandi film is, ami egy díjnyertes háborús tudósítóról szól, aki hazatér távoli otthonába. A mozi a Fipresci-díjat kapta meg, amit a zsűri pályakezdő filmeseknek ítél oda.

A kanadai filmes díjak az It's All Gone Pete Tong című komédiához és a francia nyelvű horrorhoz, a White Skin-hez kerültek.

Chris Cooper a Silver City című filmben

Afrika mellett az amerikai politika is nem hivatalos központi szerephez jutott a fesztiválon, olyan filmekkel, mint a Silver City című szatíra vagy a Going Upriver: The Long War of John Kerry című dokumentumfilm.

A világ egyik legrangosabb filmes eseményének számító fesztiválon 10 nap alatt összesen 328 filmet vetítettek.