Vágólapra másolva!
Cameron Crowe még azt a tolakodó újságírót sem kergeti el, aki új filmje forgatásának kellős közepén zaklatja, mi több: örvendezve mesél legfrissebb élményeiről, Orlando Bloom kvalitásairól, Susan Sarandon zavarbaejtő színészi nagyságáról és az Elizabethtown című készülő mű romantikus, drámai és komikus vonatkozásairól.
Vágólapra másolva!

"Egyszer rock-zenekritikus - örökre rock-zenekritikus" - így vall magáról Cameron Crowe, Hollywood egyik legsikeresebb forgatókönyvíró-rendezője, aki egy Oscar-díjjal a birtokában is annak a 14 éves kamasz fiúnak érzi magát, aki a Rolling Stone-ba küldözgette korai zsengéit. Az Amerikai Filmakadémia díját mellesleg éppen azzal érdemelte ki, hogy életének ezt a korszakát később megörökítette mozgóképen a Majdnem híres című filmben.

Attól azonban talán még híresebb lett, hogy közeli barátságot kötött Tom Cruise-zal, és két produkcióban is igyekezett kihozni belőle a legtöbbet: a Jerry Maguire - A nagy hátraarc-ban talán több sikerrel, mint a Vanília égbolt-ban. Most azonban egy másik szépfiúnak ad lehetőséget. Orlando Bloomot szemelte ki az Elizabethtown című új filmje főszerepére, és úgy tűnik, egyelőre nem csalódott benne.

A brit filmcsillag egy cipőtervezőt alakít a történetben, aki egy orbitális szakmai kudarc után még rosszabb hírt kap: édesapja váratlanul meghalt. Fogja magát, és hazautazik a családjához Kentucky állam egyik kisvárosába, ahol - legnagyobb meglepetésére - szép lassan sikerül magára találnia. Ebben nagy szerepe van Claire Colburnnek, egy szőke szépségnek, aki a legváratlanabb élethelyzetben vált ki szerelmet belőle.

"Számomra ez a sztori az életerőről, egy kisközösség összetartozásáról és a családról szól" - elemezgeti művét a Crowe. "Leginkább Billy Wilder filmjeihez tudnám hasonlítani. Nem igazán nevezheted vígjátéknak, mert van benne romantika és dráma is. De a végső célja valóban az, hogy megnevettesse a közönséget."

Egyáltalán nem véletlen, hogy Cameron Crowe egy Billy Wilder stílusát idéző filmet szeretne készíteni. Valószínűleg nála nagyobb Wilder-rajongó nincs az egész földkerekségen. Néhány évvel ezelőtt felkereste az akkor már idős mestert, és hosszú interjú-folyamba bocsátkozott vele, amit később könyv formájában jelentetett meg. Különös viszony alakult ki közöttük, amiről így vallott a The Louiseville Scene magazin riporterének:

"A legfontosabb, amit tőle tanultam, hogy hogyan lehet élni az életet. Az ő életfelfogása még a filmjeinél is inspiratívabb volt, és ez nagy szó! Utolsó leheletéig élvezte az életet, és fény töltötte be a szobát, ahol megjelent. Még a halálát közvetlenül megelőző napokban is penge agya volt, és minden érdekelte. Rettenetesen hiányzik nekem."

Talán ezért is érzi úgy Crowe, hogy ha távolra kell utaznia egy forgatás kedvéért, akkor az egész családot felpakolja, és közös élményként élik át a filmkészítést. Édesanyja kivétel nélkül minden filmjében feltűnt eddig - az Elizabethtown-ban Lena nénit alakítja. Rockzenész felesége természetesen a produkció zenei anyagában nyújt segédkezet, akárcsak unokabátyja, aki a filmben szereplő zenekar egyik tagja. Két 4 éves ikerfia statisztaszerepet kapott, valamint azt a különleges feladatot, hogy az első felvétel az ő parancsszavukra indult és zárult.

Ezek után nem csoda, ha az egész forgatás családias hangulatban telt - és ebbe a Kentucky állambeli Versailles lakói is bekapcsolódtak. "Elbűvölően viselkednek velünk a helyiek. Süteményt hoznak nekünk, és házi készítésű fagyival kínálnak. De a legjobb érzés nekem az, hogy Orlando is nagyon kedves velük, sosem unja meg osztogatni az autogramokat."

Crowe tehát az egész faluközösséggel és a stáb tagjaival együtt ünnepelte 47. születésnapját - kissé talán bizarr környezetben: a település temetőjében. A felszabadult hangulatot azonban legfeljebb az árnyékolta be, hogy Crowe nem tudott feloldódni Susan Sarandon jelenlétében. "Szerintem ő korunk egyik legnagyobb színésznője. Az ember nem téblábolhat csak úgy a közelében egy sütivel a kezében. Susan egyszerűen fantasztikus."

Pedig a színésznő híres arról, hogy nem játssza a hollywoodi díva szerepét a magánéletben. Ez derül ki abból a rövid klipből is, amit Crowe hivatalos honlapján lehet megnézni a forgatáson készült felvételekből. A barátságos képeken Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon és a stáb többi tagja viccelődik, vagy mosolyog zavartan a kulisszák mögött leselkedő kamerába.

"Alig várom, hogy közönség elé kerüljön az Elizabethtown! Szeretném, ha éreznék, mennyi szeretet van ebben a munkában. Az egyik legnagyobb dolog, amit az életben elérhetek, hogy a filmemen keresztül megmutatok egy zenét az embereknek, amit szeretek, és általa másokban is szeretetet ébred" - lelkendezik Cameron Crowe. Mi pedig legalább ilyen lelkesen várjuk, hogy megtörténjen velünk a csoda.

Gyárfás Dóra