Abortusz és eutanázia nyert Velencében

Vágólapra másolva!
A filmvilág legrégebbi hagyományokra visszatekintő fesztiválján Mike Leigh megrázó története vitte el az Arany Oroszlánt Nicole Kidman nagy vihart kavart filmje elől.
Vágólapra másolva!

Az Értelem és érzelem-ben, valamint a Szerelmes Shakespeare-ben is látható Imelda Staunton főszereplésével leforgatott Vera Drake című dráma az ötvenes évek Angliájába kalauzolja el a nézőket, ahol egy munkásosztálybéli nő illegális abortuszokat hajt végre. A címszereplő nem a pénzbeli ellenszolgáltatásért dolgozik, hanem a bajba jutott nőknek és lányoknak próbál segítséget nyújtani.

A 61. velencei filmfesztivál győztese 21 további alkotással együtt versengett a hőn áhított díjért. A Vera Drake olyan alkotásokat utasított maga mögé, mint például a Nicole Kidman és Lauren Bacall főszereplésével leforgatott Birth, amely nagy vihart kavart világszerte, ugyanis egyik jelenetében Kidman együtt fürdőzik egy tízéves fiúval - akiben a történet szerint elhunyt férjét véli reinkarnálódni a színésznő által alakított özvegyasszony.

A filmet jegyző, összesen három Oscar-díjra jelölt brit rendező, Mike Leigh fontos kérdéseket vet fel az abortuszt illetően. Filmjében a jómódúak könnyedén hozzáférhetnek a terhességmegszakítás diszkrét formáihoz, míg a szegények a Drake-hez hasonló szakértők gondoskodására kell, hogy bízzák magukat.

"A közönségnek úgy kell távoznia a moziból, hogy ilyen gondolatok foglalkoztatják" - nyilatkozta a Reutersnek a 61 esztendős filmes. "Az ilyen kérdéseknek nem csupán fekete-fehér oldaluk van."

A történet szerint a Staunton által alakított Drake összetartó családja harmóniáját kockáztatja, miután az egyik lány, akin abortuszt hajtott végre, súlyosan megbetegszik, s fény derül az asszony titkos tevékenységére.

A Vera Drake sikerét azonban beárnyékolja, hogy pénteken a legnívósabb napilapok az olasz Gianni Amelio The House Keys című alkotását hirdették ki győztesként. A La Repubblica című lap szerint a fesztivál főszervezőit, Davide Crofft és Marco Mullert elbocsátással kellene büntetni, ha az olasz alkotás lemarad a díjról.

Az eset nem egyedülálló, a tavalyi fesztiválon hasonló eset történt, mely után az olasz hatóságok leváltották a 2003-as rendezvényt felügyelő személyeket.

Imelda Staunton és Mike Leigh a díjkiosztón


A fesztivál zsűrijének nagydíját Alejandro Amenabar spanyol rendező Mar Adentro című megrázó filmjének ítélték oda. A Javier Bardem főszereplésével leforgatott dráma egy spanyol tengerész igaz történetét meséli el, aki egy búvárbalesetet követően két évtizeden keresztül küzdött az eutanáziáért. A legjobb színésznek járó díjat pedig az Oscar-díjra jelölt 35 éves főszereplő kapta. A legjobb rendezőnek járó különleges díjat a koreai Kim Ki-Duk Bin Jip című, mesterien fényképezett rövidfilmjének ítélte a zsűri.

A feljebb említett bonyodalmon túl is akadtak botrányok. A hollywoodi sztárokat és a legelismertebb rendezőket is vonzó rendezvény korántsem ment olyan gördülékenyen, mint ahogy azt a két főszervező elvárta volna. Al Pacinónak például nem jutott ülőhely saját filmjének premierjén, míg Johnny Depp bevonulását az eredeti időpontnál két órával későbbre helyezték, így az Oscarra jelölt fiatal sztárnak hajnali két órakor kellett megjelennie a vörös szőnyegen.

"Sajnos nem tudunk csodákat tenni, még ha megpróbáljuk, akkor sem" - nyilatkozta Croff, aki a fesztivált felügyelő Velencei Biennálé elnöki tisztségét is betölti.