Látássérültek is élvezhetik a mozit

Vágólapra másolva!
Egy amerikai moziban kipróbáltak a hétvégén egy új technológiát, melynek segítségével a látássérültek számára is élvezhetővé lehet tenni a filmeket. A különleges vetítés szervezői szeretnék elérni, hogy a módszert minél szélesebb körben alkalmazzák.
Vágólapra másolva!

A 10 éves Giselle Fernandez életében először volt moziban a hétvégén, és bár nem látta pontosan, hogy mi zajlik a vásznon, mégis eleven képet tudott alkotni a filmről. A látássérült Giselle csak homályos, sötét és világos foltokat lát. Egy különleges CD-nek köszönhetően, amely részletes narrációt iktat a film hanganyaga közé, ő és egy egész teremnyi látás-sérült néző élvezhette a Harry Potter és az azkabani fogoly című produkciót egy Santa Monica-i moziban.

Néhány Los Angeles-i mozi hagyományosan fülhallgatókat bocsát a látás-sérültek rendelkezésére, mellyel a film látványának részletes leírását hallgathatják. A vasárnapi rendezvény szervezői úgy tudják, ez volt az első alkalom, hogy a látogatók mindenféle külön szerkentyű nélkül élvezhették a vetítést.

A hétvégi esemény, melyet a Gyengénlátók Központja, a Sight and Sound Foundation és a Describedmedia szervezett, több mint száz embert vonzott. A látogatók fehér bottal, vakvezető kutyával, néhányan látó családtagjaik kíséretében érkeztek a moziba.

Dan Walker, a Sight and Sound Foundation egyik alapítója elmondta, hogy a technológiát már a '80-as években kifejleszettte az amerikai oktatási minisztérium, a vakok alapítványával és egy bostoni televíziós csatornával együttműködésben.

Walker szerint 13 millió látás-sérült ember élvezhetné az új technológia előnyeit az Egyesült Államokban. Az alapítvány abban reménykedik, hogy minél több hollywoodi stúdió egészíti majd ki speciális narrációval a filmjeit.

"Azt hiszem, a pluszköltségek miatt a televíziós hálózatok és a filmstúdiók ellenállóan fognak viselkedni" - véli Walker. "Szeretnénk minél jobban felhívni erre a találmányra az emberek figyelmét."

A Santa Monica-i mozi igazgatója, Sam King segített előkészíteni a termet a különleges vetítésre. Szerinte az új technológia nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos fülhallgatós módszer.

"Az a baj a fejhallgatókkal, hogy miközben a narrátor beszédére figyelsz, lemaradsz a film egyes részleteiről" - mondta King. "Ez az előadás viszont tökéletesen élvezhető volt."