Vágólapra másolva!
Nem csak a szex zavarja a cenzorokat Tracey Emin filmjében. A Top Spot című alkotásban az egyik szereplő felvágja az ereit, ezért csak 18 évnél idősebbek nézhetik meg a művészfilmet. Ugyanilyen besorolást kapott Michael Winterbottom Nine Songs című mozija is, amelynek döntő részét szexjelenetek teszik ki.
Vágólapra másolva!

A korhatárbesorolásokat végző szervezet (British Board of Film Classification) ragaszkodott hozzá, hogy Tracey Emin első filmjét, a Top Spot-ot csak 18 éven felüliek nézhessék meg, mert tartalmaz egy öngyilkossági jelenetet.

Tracey reklamált, ugyanis ő erkölcsi tanmesének tartja a filmjét. A vezető producert (Michael Winterbottom) valószínűleg meglephette a döntés, mert a saját filmje, a Nine Songs ugyanilyen besorolást kapott, pedig az szinte kizárólag szexjelenetekből áll, amelyeket a színészek nem csak imitáltak.

A két filmhez azonos korhatárt szabni ellentmondásosnak tűnhet. Míg Eminnel drákói szigorral bánt, Winterbottomot liberális hozzáállásával örvendeztette meg a BBFC. A Top Spot-ra és a Nine Songs-ra vonatkozó döntésekből mégis kirajzolódik egy egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit is mutathatnak az adott korosztálynak szóló filmekben.

A korhatár-rendszert elsősorban azért találták ki, hogy megóvják a mozilátogatókat a vélt pszichikai károsodástól vagy az esetleges utánzásból eredő bajoktól, vagyis hogy az ötévesnek ne legyenek rémálmai, a 12 éves pedig ne álljon neki lövöldözni. Emögött egyrészt az a - főleg jobboldali - társadalmi vágy áll, hogy megvédjük a 18 évnél fiatalabbakat a szexuális töltetű beszéd és cselekedetek látványától, másrészt az a - főleg baloldali - kívánság, hogy ne engedjük kizsákmányolni a filmipar dolgozóit.

A Nine Songs igencsak próbára tette a cenzorokat, mert két okból is pornográfnak számít. Alkalmas a szexuális vágy felébresztésére, és a jelenetek egy részének ez az egyetlen célja, valamint a fővonalbeli moziktól eltérően a szereplők nem csak tettetik a szeretkezést. A BBFC korábbi ítéleteiben megkülönböztette a színészkedést és a tényleges cselekvést, de a digitális technika elterjedése óta már szinte lehetetlen eldönteni, hogy valóság vagy trükk-e, amit a vásznon látunk.

A BBFC elismerte, hogy a Nine Songs művészfilm, indoklásukban szerepelt, hogy a szexjeleneteknek van kontextusa, részét képezik a film történetének. Ez az érvelés viszont nem áll túl biztos lábakon, mert a legtöbb pornófilmnek is van valamiféle cselekménye - például egy ember egyedüli férfitanár lesz egy lányiskolában - ráadásul Winterbottom koncepciója is csupán annyi, hogy egy fiú találkozik egy lánnyal.

Azzal, hogy a rendező szex- és koncertjelenetek váltakozására korlátozta a cselekményt, alig hagyott teret a művészi kontextus mentségének, de a film érzelmi mélysége egyértelműen megkülönbözteti az alkotást a pornótól.

A Nine Songs-t elsősorban azért lehet széles közönség előtt bemutatni, mert gyengéd, egymást kölcsönösen tiszteletben tartó, biztonságos szexet mutat be, így még a házasságon kívüli testiség ellenzői sem tarthatják annyira veszélyesnek, ha a 18 évnél idősebbek utánoznák a filmbeli viselkedési mintákat.

Bár a Top Spot is a szexről szól, a főtéma soha sincs nyíltan ábrázolva, a műfaja pedig egyértelműen művészfilm. Emin filmje erősen moralizáló az erkölcsileg közömbös Nine Songs-szal ellentétben, csakhogy tartalmaz egy öngyilkossági jelenetet. Annak a valószínűsége, hogy egy 15 éves fiú felvágja az ereit a Top Spot művészi képsorainak hatására,. sokkal kisebb, mint hogy egy fiatalkorúra izgatóan hat a Nine Songs, mégis többet nyom a latban, hogy az előbbi következményei nagyon súlyosak lennének. Tracey szerint a BBFC tagjaiban fordított nacionalizmus munkál, mert 2000-ben Sofia Coppola Öngyilkos szüzek című filmjét, amelyben öt tizenéves lánytestvér öli meg magát, 15 éves korhatárral vetítették Nagy-Britanniában.

Bár a besorolás igazságtalannak tűnik Eminnel szemben, a cenzorok álláspontja logikus. A felnőttek szabadon dönthetnek a szexszel kapcsolatban, a fiatalabb tizenéveseket viszont meg kell védeni az öngyilkosság esetlegesen utánzásra sarkalló látványától.

2005 márciusában az [origo] filmklub vetítésén olvasóink premier előtt ingyen megtekinthetik a Nine Songs című filmet.