Vágólapra másolva!
A Csillagok háborúja-filmek rendezőjét életműdíjjal fogja kitüntetni az American Film Institute. Az intézet korábban többek között Jack Nicholsont, Tom Hankset és Robert De Nirót jutalmazta az elismeréssel.
Vágólapra másolva!

A 60 éves filmesnek pénteken ítélték oda az AFI 33. évi életműdíját, az átadóünnepség jövő év júniusban lesz Hollywoodban. "Igazán szerencsés vagyok, hogy hosszú pályafutásom alatt olyasmivel foglalkozhattam, amit szeretek, és nagy megtiszteltetésnek tartom az AFI elismerését" - nyiltkozta Lucas.

Az AFI korábbi kitüntetettjei között van Jack Nicholson, Meryl Streep, Robert de Niro, Elizabeth Taylor és Tom Hanks. "Büszke vagyok, hogy ilyen különleges emberek csoportjába tartozhatok, akik a filmművészetnek szentelték az életüket" - tette hozzá a rendező.

Howard Stringer, az AFI kuratóriumi elnöke úgy jellemezte Lucast, mint "a történetmesélés mesterét, a film úttörőjét". "Olyan mértékben segítette elő a mozgókép művészetének fejlődését, mint kevesen mások, és közben filmkészítők egész generációját inspirálta."

Lucas eredeti Star Wars trilógiája nemrég jelent meg DVD-n, az előzmény-filmek utolsó, harmadik darabját jövő májusban mutatják be. A Revenge of the Sith arról szól, miként állt át Darth Vader a gonosz oldalra.

Lucas, aki rendezőként a THX 1138 és az Amerikai graffiti című filmeket is jegyzi, idén egy másik díjat is átvehetett a speciális effektek terén végzett munkájáért. Los Angelesben adta át neki James Cameron a Visuel Effects Society első életműdíját. A ceremónia része volt egy számítógépes technikával készített tiszteletnyilvánítás is, amelyben a Toy Story karakterei énekeltek és táncoltak.