Maffiózó cápák szállták meg a mozikat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egy vérszomjas bűnbanda tette rá a kezét az amerikai mozirajongók pénztárcáira. Nincs menekvés a cápák elől.
Vágólapra másolva!

Szerencsére ennek ellenére még nem kell golyóálló mellényt öltenie annak, aki könnyed szombat délutáni szórakozásra vágyik a tengerentúlon. Ugyanis csupán a DreamWorks legújabb egész estés animációs filmje, a Cápamese robbant be a köztudatba, nem is akárhogyan. A többek között a Shrek első részét társrendezőként jegyző Vicky Jenson alkotása minden idők legjobb októberi premierjét produkálta az Államokban, s első hétvégéjén több mint 49 millió dollárt hozott a DreamWorks konyhájára.

A legmodernebb digitális technikával készült animációs filmhez olya sztárok kölcsönözték a hangjukat, mint Renée Zellweger, Angelina Jolie, Jack Black, Robert De Niro, Will Smith, a rendező Martin Scorsese, Peter Falk és Ziggy Marley. A zenei aláfestésről hasonlóan nagy nevek - Christina Aguilera, Missy Elliot, Ludacris - gondoskodtak.

A 49 milliós bevétellel a Cápamese felülmúlta a Horrora akadva harmadik epizódjának teljesítményét. A horrorparódia egymillióval kevesebb bevételt generált 2003 októberében.

"Ez egy hihetetlen eredmény, amelyet akármilyen film megirigyelhetne - és nem csak az animációs filmekről beszélek" - nyilatkozta a Reutersnek Jeff Tharp, a DreamWorks terjesztési igazgatója.

A stúdiók szerint a Cápamesé-nek nagy szerepe volt abban is, hogy visszaállítsa az Egyesült Államok keleti partján tomboló hurrikánok által megtépázott nézettségi mutatókat is.

"Ez volt a DreamWorks második legsikeresebb nyitása, amely hétmillió dollárral felülmúlja a Shrek sikerét is" - tette hozzá Tharp. "Örülünk, hogy a városokban és a lakónegyedekben is sokan váltottak jegyet a Cápamesé-re."

A sikeres bemutató ellenére a szakmát nem nyűgözte le az animációs film. A legtöbb kritikus lehúzta a Cápamesé-t, s több újságíró is megjegyezte, hogy az alkotás gyenge próbálkozás a Némó nyomában stílusának lekoppintására.

Joaquin Phoenix a Ladder 49 című filmben

A nézettségi lista második helyén a John Travolta és Joaquin Phoenix főszereplésével leforgatott Ladder 49 végzett, amely két tűzoltó sorsát mutatja be 2001. szeptember 11-e után. Az elsősorban az idősebb korosztályt megcélzó alkotás 22,8 millió dollárt hozott a készítőinek. Az Oscar-díjra jelölt Julianne Moore neve által fémjelzett The Forgotten 12 millióval a harmadik helyre volt jó. Jude Law, Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie filmje, a Sky Captain and the World of Tomorrow 3,4 millióval a negyedik helyre futott be, ezzel összesített bevételei - három hét után - több mint 30 millióra rúgnak.