Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó:LucasfilmMivel a robotok ritkábban változtatják a külsejüket, nem öregszenek, nem ráncosodnak, akár harminc év elmúltával is tudják hozni ugyanazt a figurát. Így lett időtlen sztár C-3PO-ból és kis barátjából, R2-D2-ból. Az idő csak az őket megmozgató színészeken, Anthony Danielsen és a törpenövésű Kenny Bakeren fogott.

Goerge Lucas egyik ihletforrása Kuroszava Akira japán rendező volt, akinek Rejtett erőd című filmjében két csetlő-botló paraszt szerepelt - az egyik magas a másik alacsony - akik, egyből megmozgatták Lucas fantáziáját. A két figurát csak áthelyezte az intergalaktikus térbe, és megszületett C-3PO, valamint R2-D2

Az aranyszínű C-3PO-t mozgató Daneils 1946-ban született Angliában. Gyerekkora óta színészi karrierről álmodott, édesapja viszont szívesebben látta volna tudósi pályán csemetéjét, ennek érdekében még házi laboratóriumot is felállított a családi fészekben. Anthony azonban hajthatatlan volt: inkább színháztudományt hallgatott az egyetemen, sőt pantomimes és rádiós kurzusokat is felvett. Az utóbbi két tantárgy kifejezetten kapóra jött, amikor megkapta a robotjelmezt, és a hangját kölcsönözte C-3PO-nak.

Az 1977-es első filmsiker után rengeteg Star Wars-projekthez adta a hangját: többek közt videojátékokhoz, rajzfilmsorozatokhoz. Nagy-Britanniában rendszeresen vállalt tévészereplést is, valamint felbukkant az amerikai tévében is Az ifjú Indiana Jones kalandjai című sorozatban.

A színész jelenleg Londonban él, de gyakran utazgat a világban különböző sci-fi gyűlések miatt. Daniels mindig megrémül a rajongók fanatizmusától: "Igazán dühbe tudok gurulni, amikor maghallom, hogy valaki 400-szor képes volt megnézni az első Csillagok háborúját. Ilyenkor mindig megígértetem a rajongókkal, hogy ez nem fog előfordulni többször"- nyilatkozta a színész.

fotó:LucasfilmA mindösszesen alig több, mint egy méter magas Kenny Baker igazán testhez álló szerepet vallhatott magáénak, amikor felkérték R2-D2 életre keltésére. Bár a robotot általában távirányítással mozgatták, gyakran volt szükség Bakerre - hiszen R2-D2 érző, emberi lélekkel rendelkezik. "Amikor először felnyitották a jelmez tetejét, és bele kellett másznom, megdöbbenten tapasztaltam, hogy szinte minden energiámra szükség volt a szerkezet mozgatásához" - nyilatkozta a színész.

Baker 1960-ban került kapcsolatba a show-business-szel, amikor kabarészereplőként turnézni kezdett Angliában, legelőször Birminghamben. Többek közt a később egy baleset következtében lebénult Jack Purvisszel is volt egy közös száma, aki szintén felbukkant az első Csillagok háborújában.

Baker több nagy sikerű mozifilmben is látható volt, például az Elefántemberben (1960), az Időbanditákban (1981), az Amadeusban (1984), a Willow-ban (1988), valamint szerepet kapott a nemsokára bemutatásra kerülő 24 Hour Party People című filmben is.

Szabadidejét Manchesterben tölti, szívesen furikázik Rolls Royce-án két fiával - felesége 1993-ban hunyt el -, és gyakran járja a világot különböző Csillagok háborúja-események miatt.

Korábban:
Leia hercegnő bánatában írni kezdett
Luke Skywalker rajzfilmeket szinkronizál
A klónok már itthon is támadnak

Ajánlat:
A hivatalos Carrie Fisher-honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD