Leia hercegnő bánatában írni kezdett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Star Wars-rajongók alaposan meglepődtek, amikor a Birodalom visszavágban Leia hercegnő megcsókolta Luke Skywalkert. A csók főleg azután tűnt bizarrnak, hogy később fény derül az igazságra, azaz hogy Luke és Leia testvérek. A filmben a hercegnőt alakító Carrie Fisher számára azonban nem volt idegen ez a fajta szokatlan családi kapcsolat, hiszen saját édesanyjához, Debbie Reynolds színésznőhöz fűződő viszonya is tele volt ellentmondásokkal. Fisher erről a bonyolult anya-gyermek kapcsolatról írta első regényét, a Képeslapok a szakadékból című művét. A könyv sikerének köszönhetően Fisher többé-kevésbé kilábalt magánéleti válságából, és új hivatás találva, regény- és forgatókönyvíró lett

Carrie Fisher Debbie Reynolds és Eddie Fisher gyermekeként rivaldafényben nőtt fel. A kislányt szülei sztáréletmódja mellett nagyon megviselte, amikor apja 1959-ben Elizabeth Taylor kedvéért elhagyta a családját. A problémás kamaszkort maga mögött tudó Carrie-t gyorsan utolérte a hírnév, hiszen a Csillagok háborúja világsikerekor még csak 20 éves volt. A sci-fi előtt csupán a Sampon című Warren Beatty-komédiában szereplő színésznő nehezen viselte el, hogy arca hirtelen mindenhonnan visszaköszön. Pedig Leia hercegnő figurája ott volt mindenhol a kukoricapelyhes dobozoktól kezdve a pulóverekig. "Nem voltam felkészülve erre. A Leia-figurák meg a többi játék teljesen felborította az életem" - nyilatkozta Fisher 2001-ben a People magazinnak.

A film sikerének köszönhetően Fishernek új barátai lettek Hollywoodban. Közelebbi kapcsolatba a Saturday Night Live sztárjaival, John Belushival és Dan Aykroyddal került. Utóbbival egy ideig járt is az egyre nagyobb lelki válságba sodródó Fisher, aki 1983-ban egy kislánynak adott életet. A szülés ellenére a színésznő depressziója egyre súlyosabbá vált, rászokott a fájdalomcsillapítókra, és végül elvonókúrára került. "Egyszerűen drogfüggővé váltam. Olyan valakivé, aki nem tudott meglenni drogok nélkül" - mondta Fisher az ABC-nek 2000-ben adott nyilatkozatában.

Szenvedélybetegségéből az írás gyógyította ki Fishert, aki rehabilitációját befejezve 1987-ben adta ki a korábban már említett Képeslapok a szakadékból című regényét. A könyv világsiker lett, és Meryl Streep és Shirley MacLaine főszereplésével filmet is forgattak belőle. Az önéletrajzi ihletésű alkotást további két regény, az 1990-es Surrender in Pink és az 1994-es Delusions of Grandma követte. "Soha nem akartam színésznő lenni. Nem vagyok megelégedve a külsőmmel. Én mindig inkább egy személyiség voltam, ezért az írás jobban illik hozzám" - beszélt karrierjéről Fisher a People magazinnak.

Fisher az írás mellett azért a nyolcvanas években még néhányszor feltűnt a filmvásznon. A színésznő játszott Woody Allen 1986-os Hannah és nővérei, illetve Rob Reiner 1989-es Harry és Sally című filmjében. Egy idő után azonban Fisher a filmiparban is inkább íráskészségét kamatoztatta, és úgynevezett "forgatókönydoktorként" már elkészült szkriptek rendbetételén dolgozik. Ilyen minőségében működött közre többek között az Apáca-show és a Nászok ásza című filmvígjátékokban. Fisher emellett az Oscar-ceremóniákon is közreműködik, a díjátadó egyik forgatókönyvírójaként. Fisher egy ideje saját talk show-jával, az Oxygen nevű kábelcsatornán futó Conversation from the Edge című műsorával is sikert arat. Az első show vendégének azt a George Lucast hívta meg, akinek köszönhetően neve örökre összeforrt Leia hercegnőével.

Korábban:
Luke Skywalker rajzfilmeket szinkronizál
A klónok már itthon is támadnak

Ajánlat:
A hivatalos Carrie Fisher-honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD