Lucas a digitális újraélesztés ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

George Lucas új filmje, A klónok támadása bemutatója kapcsán tartózkodott Cannes-ban. Markáns véleményét annak kapcsán fejtette ki, hogy szóba került: a digitális technika ma már lehetővé teszi, hogy régen elhunyt sztárok - például Marilyn Monroe és John Wayne - újból filmszerepeket kapjanak.

A digitális újraélesztési technikát egyébként már a Gladiátor című filmben alkalmazták, mivel Oliver Reed brit színész a forgatás ideje alatt hunyt el. A filmkészítők kénytelenek voltak a technika segítségével a halott Reedet odacsempészni néhány később felvett jelenetbe is.

Lucas, aki 1977-ben a Csillagok háborújában az elsők közt használt széles körű digitális effekteket, határozottan elítélte, hogy a technika segítségével sztárokat élesszenek fel.

"Ha nem állítjuk meg még idejében ezt a folyamatot, olyasmi indulhat el, aminek nem fogunk tudni gátat szabni" - mondta el a szakma képviselői előtt. "Egy számítógép segítségével például egyszerre két Tom Hankset is előállíthatunk, és akkor már használni is fogjuk őket kaszkadőrök helyett vagy egyéb bonyolultabb jelenetekben. Arról nem is beszélve, hogy a számítógéppel előállított sztár csupán karikatúrája lehet az eredetijének. Nem nagyon beszélhetünk színészi teljesítményről olyan esetben, amikor egy animátor mozgatja az úgynevezett színészeket. A színészkedés emberi tevékenység: tehetség és szakértelem szükséges hozzá - így nem reprodukálható."

Korábban:
Lucas: a digitális technikáé a jövő
A klónok már itthon is támadnak
Terjednek a neten a Star Wars II. kalózváltozatai

Ajánlat:
Star Wars hivatalos honlap
A klónok támadásának hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Baljós árnyak - DVD