A Pánikszoba rutinosan ijesztget

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Pánikszoba első hallásra a Reszkessetek, betörők! sztoriját idézi fel, ám amíg a vígjátékban a Culkin gyereknek elég volt néhány házilag barkácsolt kínzóeszköz, hogy elbánjon a betörőimitátorokkal, addig Jodie Fosternek már gyilokfegyverre is szüksége van a túléléshez. A történet szerint Meg Altman (Foster) nemrég vált el dúsgazdag férjétől, aki egy fiatalabb évjáratra cserélte le hősnőnket. Mr. Altman a pénzt nem sajnálja hátrahagyott családjától, így Meg és tinédzser lánya, Sarah (Kristen Stewart) egy igazi luxuslakásba költözhet be. A kégli igazi különlegessége, egy úgynevezett pánikszoba, amelyet az előző, paranoiás tulajdonos építtetett a betörők ellen. A szoba teljes védelmet nyújt a benne rejtőzködőknek, akiknek egy, az egész házat megmutató monitorrendszer, saját telefonvonal és több napra elegendő vízkészlet áll rendelkezésükre.

Meg és Sarah a mozi elején jót mulat a különös építményen, és nem sejtik, hogy még az éjszaka folyamán hívatlan látogatóik lesznek. A három betörő nyugodtan készül a rablásra, mert azt hiszik, üres a lakás. A füles az elhunyt tulaj unokájától (Jared Leto) származik, akinek a pánikszobában elrejtett milliókra fáj a foga. Társai, a bűnténybe csak kényszerből belekeveredett Burnham, aki civilben pánikszobák építésével foglakozik, illetve a pszichopata Raoul (Dwight Yoakam), nincsenek tisztában a leendő fogás nagyságrendjével. A rosszfiúk érkezését még idejében észreveszik Megék, és bemenekülnek a rejtekhelyre. Természetesen ezek után macska-egér harc veszi kezdetét, amelybe Meg volt férje is belekeveredik. Hőseink küzdelmét megnehezíti, hogy Sarah súlyos cukorbetegségben szenved, az inzulininjekció azonban odakint marad.

David Fincher egy izgalmas, profin elkészített thrillerrel ajándékozta meg a közönséget, amely a rendező korábbi alkotásaihoz képest kevés meglepetéssel szolgál. A Hetedik vagy a Játsz/ma egyéni hangulatvilága és megoldásai mellett ugyanis a Pánikszoba csak kiváló iparosmunkának tűnik. A főszereplők közül Jodie Foster különleges érzékenységgel alakítja az érzelmi válságban szenvedő, ám a kialakult helyzetben bátran helytálló asszonyt. Forest Whitaker a lelkiismeretével küszködő rosszfiú szerepében pedig ismét bizonyítja, hogy egyike Hollywood legjobb karakterszínészeinek.

A hét további filmbemutatói:

Kate és Leopold
8 nő
Chacho Rom
Ez a szerelem