Boncasztalon az amerikai kertváros

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A boldogságtól ordítani kegyetlenül húsbavágó történeteihez képest Todd Solondz új filmje kevésbé provokatív hangot üt meg, ám mondanivalója ugyanolyan erőteljes és izgalmas. A Helyzetek és gyakorlatok két különálló történetet dolgoz fel. A néző számára már ez is kisebb provokációnak minősül, hiszen a jól bejáratott hármas egységgel való szakítás hiányérzetet kelthet.

Az első rész a Fikció címet viseli. A történet középpontjában egy diáklány, Vi (Selma Blair) áll, aki rokkant barátjával, Marcusszal (Leo Fitzpatrick) a fekete, Pulitzer-díjas regényíró, Mr. Scott (Robert Wisdom) regényíró szemináriumának látogatói. Tehetségük nincs az íráshoz, és ezt tanáruk kegyetlenül tudtukra is adja. Marcust letöri a kudarc, és szakít a lánnyal, akinek szerelme elviselhetetlenül érthetetlen számára. Vi szenved a szakítástól, és kalandot keres egy bárban, ahol a véletlen pont Mr. Scott-tal hozza össze. A férfi elcsábítja, ám az éjszaka szörnyű traumát okoz a lánynak, mert Scott karaktere az amerikai társadalomban a fekete férfiakról kialakult negatív sztereotípiákból építkezik. A férfi félelmetes, szexualizált egyénként szinte megerőszakolja a fiatal lányt, aki a megaláztatást egy novellában írja ki magából.

A második történet az amerikai kertvárosok miliőjébe kalauzolja a nézőket, ahol annyi problémát és annyi frusztrációt söpörnek a szőnyeg alá, hogy azt még egy full extrás salvadori bejárónő sem tudná felporszívózni. Pedig a Livingston családnál látszólag minden rendben van, apukának jól fizető állása van, anyukának kitölti az életét a jótékonysági szervezkedés, három fiúgyermek (egyik alteros, a másik sportos, a harmadik meg eminens) pedig jólétben cseperedik. Életükben váratlanul megjelenik a csődtömeg Toby Oxman, aki félresiklott, nyomorúságos életében egy sikeres dokumentumfilm elkészítésétől reméli a változást.

A dokumentumfilm központi alakja Scooby, akit nem érdekel az egyetem, helyette két joint között showmankarrierről álmodozik. Nagyobbik öccse ezzel szemben az amerikai álom megtestesítője. Szőke, jóképű, az amerikai focicsapát sztárja egészen egy edzésen történt balesetig, amelynek következtében kómába esik. A legkisebb fiút nem érdekli bátyjai sorsa, ő csak apja szeretetét szeretné kivívni, amelyet iskolai sikereivel lát biztosítottnak. A szülők érzik a bajt, ám nem tudnak változtatni a helyzeten, és Toby kameráján keresztül végigkísérhetjük a család tragédiáját, amelyből Consuela, a háztartási alkalmazott is kiveszi a részét.

A hét filmbemutatói:

Az ígéret megszállottja (színes, feliratos amerikai film) Fsz: Jack Nicholson

A Hídember (színes magyar film) Fsz: Eperjes Károly

A vér kötelez (színes, feliratos amerikai thriller) Fsz: John Travolta

Helyzetek és gyakorlatok (színes, feliratos amerikai film) Fsz: John Goodman

Kutyabajnok (színes, feliratos amerikai filmvígjáték) Fsz: Cuba Gooding Jr.

A kör (színes, feliratos iráni-olasz film) Fsz: Nargess Mamizadeh