Francia filmnapok április végén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A bemutatásra kerülő filmek közt lesz Francois Ozon: 8 nő című alkotása. A Berlini Filmszemlén is díjazott produkcióban Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier és Firmine Richard szerepel.

Műsoron lesz az André Téchiné rendezte Angyalok: Végállomás, valamint a cannes-i filmfesztivál női és férfi díját elnyerő Michael Haneke filmje, A zongoratanárnő is. Vetítik Josée Dayan alkotását, az Ez a szerelem című filmet, amelynek főszerepét Jeanne Moreau alakítja, látható lesz Charles Nemes vígjátékszerű filmje, A pokoli torony balekjai. Pitof legújabb alkotásában, az 1830-as évek Párizsában játszódó Vidocq-ban Gérard Depardieu, Inés Sastre, Guillaume Canet is játszik. A francia filmnapok műsorában szerepel Gérard Krawczyk rendezése, a Wasabi, amelynek főszerepét Jean Reno alakítja.

Joel Chapron, a vetítéssorozatot szervező Unifrance vezetője az eseményről tartott sajtótájékoztatón elmondta: az alkotásokat a magyarországi filmforgalmazó cégek válogatták, mivel ők ismerik a magyar közönség igényeit.Chapron kitért a francia filmek magyarországi fogadtatásának adataira is. Mint megjegyezte: a francia nyelvű filmek nézettsége 1999-ben ugrásszerűen megemelkedett Magyarországon.