Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 1998-ban a kiemelt célok között jelölte meg a film- és mozgóképtörvény létrehozását. A filmtörvény máig nem született meg, s ezt súlyos kudarcként értékeli a filmművész-szövetség.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának ajánlása szerint a mozgóképművészet és -ipar fennmaradása csak állami szerepvállalással, az érintettek hatékony és összehangolt tevékenysége mellett biztosítható. A nyílt levélben emlékeztetik a tárca vezetőjét, az állásfoglalással a minisztérium is egyetértett, ám a parlamenti bizottság ülését követően mégis olyan nyilatkozatok hangzottak el, amelyek aggodalomra adtak okot.

A filmes szervezetek januárban jelezték Rockenbauer Zoltánnak, közös elvi alap nélkül a minisztérium és a szakma között folyó tárgyalásoknak nincs értelme, de a mostani nyílt levél szerint érdemi választ nem kaptak.

A filmművészek most újra feltették kérdéseiket a miniszternek. Választ várnak arra, a kulturális kormányzat milyen nagyságrendben szándékozik meghatározni a magyar filmgyártás közvetlen állami támogatását az új törvényben, valamint szándékozik-e az új filmtörvény meghatározó szerepet adni a mozgókép közalapítványnak a finanszírozási rendszerben.

A filmművészek továbbá tudni szeretnék, hajlandó-e a minisztérium a filmtörvény megszületéséig a filmgyártás folyamatossága érdekében soron kívüli, kiegészítő támogatásban részesíteni a közalapítványt. A testület a nyílt levélben jelzi a miniszternek: amennyiben most sem érkezik válasz kérdéseikre, úgy a szövetség választmánya nem látja értelmét a szakmai szervezetek és a kultusztárca közötti, a filmtörvényt előkészítő tárgyalások folytatásának.

Az aláírók között megtalálható a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, a Független Magyar Producerek Szövetsége, a Magyar Mozgóképrendezők Céhe, a Magyar Operatőrök Társasága, valamint a Magyar Reklámfilmgyártók Egyesülete is.