Az Oscar-döntés reményt ad a kisebbségnek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Haing S. Ngor a Gyilkos mezőkben

Az Oscar-díjak történetében eddig két ázsiai színész részesült aranyszobrocskában. Az első díjazott a japán-amerikai Miyoshi Umeki volt, aki az 1957-ben készült Sayonara című filmben nyújtott alakításáért a legjobb epizódszereplő Oscar-díját vehette át. Szintén a mellékszereplő kategóriában ismerték el a kambodzsai születésű Haing S. Ngor teljesítményét. Az azóta meggyilkolt orvos-színészt az 1984-ben forgatott Gyilkos mezők című filmért jutalmazták. Az amerikai indiánoknak még ennél is kevesebb, mindössze egy jelölés jutott. Graham Greene a Farkasokkal táncolóban nyújtott alakításának köszönhetően került a nomináltak közé, ám végül nem kapta meg a díjat.

Felix Sanchez, a spanyol ajkúak nemzeti kulturális alapítványának elnöke szerint a fekete színészek győzelme a többi kisebbség számára is pozitív változásokat hozhat. "Azt hiszem, egyre több és több kisebbségi sikertörténetnek lehetünk majd tanúi. Remélem, a stúdiók egyre több, az ország sokszínűségét bemutató filmnek adnak majd zöld utat, amelyekben a kisebbségi színészek is szerephez juthatnak" - mondja Sanchez.

Az Akadémia spanyol ajkúakat már jó néhány alkalommal részesített Oscar-díjban. A nemrég elhunyt mexikói születésű Anthony Quinn például két aranyszobrocskát is kapott karrierje során. Tavaly a Puerto Ricó-i származású Benicio Del Toro örülhetett a legjobb mellékszereplő kategóriában. Del Toro a második Puerto Ricó-i Oscar-díjas. 1962-ben Rita Morenót a West Side Storyban nyújtott alakításáért már kitüntette az Akadémia.

Berry férjével örült az Oscar-gálán

Egyes kisebbségi szervezetek szerint addig nem számíthatnak igazi áttörésre a kisebbségi színészek foglalkoztatásában, amíg a döntéshozók (rendezők, forgatókönyvírók, producerek) között nem lesznek jelen a kisebbség képviselői - adta hírül a CNN.

Korábban:
Az Egy csodálatos elme nyerte az Oscar-díjat

Ajánlat:
Az Oscar-díj hivatalos honlapja

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Oscar-díjasok

Fórum:
Oscar-díj