Szabó István a megalkuvással szembesít

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szabó István filmjének főhőse, Steven Arnold őrnagy (Harvey Keitel) kemény katona. A szövetséges haderők megbízottjaként a nácik és kollaboránsaik felelősségre vonása a feladata. Arnoldnak Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgård), a világhírű karmester jut, akit sokan Hitler házi zenészének tartottak. Az amerikai feltétel nélkül hisz a muzsikus bűnösségében, és korábban már bevált módszereihez folyamodik, hogy kipréselje a vallomás a magát ártatlannak valló Furtwänglerből.

A Szembesítés a tekintetek filmje. A rengeteg közeli beállításnak köszönhetően a filmbeli ellenfelek, Keitel és Skarsgård minden apró arcrezdülésének jelentősége van. Kettőjük párharcának színtere egyetlen szoba, így igazságukért csak szavakkal és tekintetekkel küzdhetnek. A film nem vállalja a döntőbíró szerepét, és nem foglal állást. A nézőre van bízva, hogy kinek az oldalára áll, a hatalommal a művészetért megalkuvó karmesterére vagy a tényeket figyelmen kívül hagyó, a nácik bűnei miatt bosszúra éhes katonáéra.

A mozi sikere a kitűnő rendezés és Koltai Lajostól megszokott zseniális fényképezés ellenére a két színészen múlott. Egy ilyen szinte egy térben játszódó mozinak erős alakításokra volt szüksége, amiről Keitel és Skarsgård gondoskodott. Harvey Keitel, az egykori tengerészgyalogos egyértelmű választás volt Arnold szerepére, ám Furtwängler szerepére sokáig keresték a megfelelő színészt. "Az európai kultúrát szimbolizáló színészt szerettünk volna a szerepre, ám az ilyen nagy formátumú színészek, mint Sir John Gielgud vagy Curd Jürgens már nincsenek köztünk" - mesélte a rendező a film előkészületeiről. Az alkotók végül a svéd, Stellan Skarsgå rd mellett döntöttek, aki alakításainak köszönhetően (Good Will Hunting, Ronin) már Hollywoodban is egyre nagyobb sztárnak számít. "Skarsgå rd fantasztikus színész. Koránál idősebb karaktert alakít, de nem volt szükség sminkre. Hangjával, mozdulataival öregítette magát. Úgy tudott leülni a székre, hogy egy megfáradt öregember illúzióját keltette" - mondta az [origo]-nak Koltai, aki Szabó Istvánnak együtt személyes jó barátságba került a színésszel a forgatáson.

A két főszereplő mellett a Szembesítés lehetőséget ad fiatal színészek bemutatkozására is. A David Willis hadnagyot alakító német Moritz Bleibtreu (A lé meg a Lola) és a titkárnő szerepében remeklő osztrák Birgit Minichmayr méltó társa a két sztárnak. A mozi érdekessége, hogy egy epizódszerepben a francia válogatott kiváló hátvédje, Frank LeBoeuf is feltűnik.

Szabó és Koltai filmje angol-francia-német koprodukcióban készült. Az alkotók szerették volna a mozi egy részét Magyarországon forgatni, ám a Mafilm olyan árakat szabott, hogy a producerek inkább a babelsbergi stúdió mellett döntöttek, amely még a film finanszírozásába is hajlandó volt beszállni. A németek jól döntöttek, hiszen a Szembesítés már óriási sikert aratott a Berlinalén, és Dél-Amerika legnagyobb fesztiváljának, a Mar del Plata-i Nemzetközi Filmfesztiválnak a zsűrije is öt díjjal honorálta az alkotók munkáját. Szabó István a legjobb rendező díjában, míg Koltai Lajos a legjobb operatőr díjában részesült. "Fontos, hogy a náci diktatúrával kollaboráló karmester története ne váljon kosztümös, múlt századbeli erkölcsi mesévé. Tehát a nézőknek módja legyen megérezni az amerikai tiszt és ellenfele, a német karmester konfliktusában a mai dilemmát, a parancsuralmat megalkuvással túlélni akarók önigazoló túlélési technikáját és ennek erkölcsi kérdéseit" - mondja Szabó István.

A film forgatókönyvét saját színdarabjából Ronald Harwood írta. A színpadi változathoz képest több karakter került a filmbe, illetve a már meglévő szereplők is hangsúlyosabb szerephez jutottak. A mozi különlegessége, hogy az alkotásban többször láthatók azok, az annak idején Alfred Hitchcock által forgatott sokkoló képsorok, amelyeken egy buldózer emberi holttesteket "takarít el" egy koncentrációs táborban. A dokumentumfilmet 1945-ben ötven évre titkosították, és a felvételeket a Szembesítés című filmben láthatja először a közönség.

Korábban:
Szabó István filmje tarolt Argentínában