Coen-film a borbélyról, aki keveset beszél

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Coen testvérek a másképp gondolkodó antihősőket kedvelik. Új filmjüknek főszereplője, Ed Crane, a borbély is ilyen karakter. Szájában bagóval unottan nyírja vendégei haját. Keveset beszél, és senkit sem szeret igazán. Még feleségét sem, aki főnökével csalja a mélabús Edet. Életében komoly változást eredményez egy utazóügynök felbukkanása, akinek üzleti ajánlata beindítja a borbély fantáziáját. A bizniszhez azonban pénz kell, ezért Ed megzsarolja neje szeretőjét. A merész húzás először úgy tűnik, bejön Ednek, ám később rá kell jönnie: tettével tragédiák sorát indította el.

A negyvenes évek végén Észak-Kaliforniában játszódó történet elmeséléséhez fekete-fehér nyersanyagot választottak az ismét zseniálisat alkotó Coenék. "Számtalan megfoghatatlan okból, melyeket nehezen tudnék megmagyarázni, valahogy a fekete-fehér tűnt megfelelőnek ehhez a történethez. A fekete-fehér egész másfajta fényképezés, amellyel ma már senki sem él, vagy ha mégis, akkor kockáztatja, hogy megbélyegzik érte. 'Művészkedésnek' nevezik, és hatalmas ügy lesz belőle. Mi rengeteget tanultunk abból, hogy megpróbáltuk kitalálni milyen árnyalata lesz a fekete-fehér filmben azoknak a dolgoknak, amit színesben látunk" - nyilatkozta a rendező Joel Coen.

A film fényképezéséért Oscar-díjra jelölt operatőr, Roger Deakins is élvezte a feladatot. "Imádom a fekete-fehéret. Nagyon kifejező tud lenni. A színek olykor túl szépnek mutatják a dolgokat" - mondja Deakins, aki a testvérpár állandó operatőrének számít, hiszen A férfi, aki ott se volt már a hatodik közös filmjük.

A film kritikai sikeréhez az operatőri munka mellett a színészi játék is nagyban hozzájárul. A tehetségét már számos filmben bizonyító Billy Bob Thornton visszafogott játékával tökéletesen alakítja az életunt kispolgárt, aki csak akkor ad életjelt magáról, amikor megcsillogtatja cinikus humorát. Thornton felesége bőrébe a rendező párja, a Fargóban nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Frances McDormand bújik. McDormand azokban a jelenetekben a legfantasztikusabb, amikor szeretője, Big Dave (a Maffiozókból és A mexikóiból ismert James Gandolfini) iránt érzett rajongására szolgáltat bizonyítékot. Az epizódszereplők közül az apát és lányát alakító Richard Jenkins (Zuhanás, Államérdek) és Scarlett Johansson (Amerikai rapszódia, Suttogó) emelkedik. Előbbi a lecsúszott alkoholista ügyvédnek, míg utóbbi Ed rajongása tárgyának, a szendének tűnő középiskolás lánynak a szerepében brillírozik.

Ajánlat:
A film hivatalos honlapja

Nézze otthon a karosszékből!
Fargo