Michael J. Fox könyvet írt betegségéről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hatalmas várakozás előzi meg az Egyesült Államokban április elején megjelenő Michael J. Fox-önéletrajzot, a Lucky Man: A Memoir című könyvet. A színész karrierjéről és betegségéről ír őszintén a műben, amelynek teljes bevételét a Parkinson-kórban szenvedő betegek megsegítésére létrehozott alapítványának számlájára utalja át.

Az egykor A listás sztárnak számító színész a kilencvenes évekre sokat vesztett a népszerűségéből, amelyet a minden idők egyik legnagyobb kasszasikerének számító Vissza a jövőbe trilógia alapozott meg. Fox azonban nem esett kétségbe, és leigazolt a televízióhoz, ahol a Kerge város című vígjátéksorozattal újra meghódította a közönség és a kritikusok szívét.

A szakmai sikereket azonban egy súlyos betegség árnyékolta be. Foxnál karrierje csúcsán, 1991-ben diagnosztizálták a Parkinson-kórt. Az akkor 30 éves színészt sokkolta a hírt. "Olyan volt, mintha egy teljesen új világba csöppentem volna" - írja könyvében a színész.

Fox sokáig titokban tartotta betegségét, mert nem akarta, hogy karrierje emiatt veszélybe kerüljön. A betegséget azonban így nagyon nehéz volt feldolgozni, és a színész egyre többet nézett a pohár fenekére. Az alkoholizmus azonban mindjobban eltávolította családjától és barátaitól. "Azért ittam, mert úgy éreztem, el kell menekülnöm a valóságból" - mesél erről a korszakáról.

Magányos küzdelme a betegséggel és az alkoholizmussal megmérgezte házasságát. "Elég szörnyű volt, hogy hagytam, hogy a betegség uralkodjon felettem" - mondta Fox, aki végül pszichiáterhez fordult segítségért. A színész a szakember segítségével felülkerekedett a kóron, és rendezte kapcsolatát feleségével, Tracyvel. A család a harmóniának köszönhetően azóta hat tagúvá bővült. A betegséget végigkövető, jelenleg 12 éves Sam kistestvéreket kapott a 7 éves ikerpár Aquinnah és Schuyler, illetve az 5 hónapos Esmé személyében. A 40 éves Foxnak egyre több ideje jut családjára, hiszen felesége kedvéért otthagyta a Kerge várost. "A feleségem szerelme segített megvívnom a harcot. Ez a szerelem tett engem szerencsés emberré" - írja könyvében Michael J. Fox.

Korábban:
Michael J. Fox meg akarta ölni orvosát

Ajánlat:
A Michael J. Fox Alapítvány honlapja